Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie jak wymienic gume przy mocowaniu tylniego prawego wahacza. Zauwazylem ze na nierownosciach slysze pukanie i jak wszedlem na kanal zobaczylem ze wahacz tam styka sie bezposrednio z reszta samochodu, nie ma juz tej gumy. Gdy podnioslem samochod i zaczalem ruszac kolem na wszystkie strony ewidentnie bylo widac i slychac jak wahacz udeza w miejsce mocowania. Na bank nie sa to amortyzatory. Z lewej strony miedzy wahaczem a mocowaniem jest guma i podczas trzesenia wszystko jest sztywne, w przeciwienstwie do prawej strony. Chodzi mniej wiecej o ten element http://i44.tinypic.com/1t1kz4.jpg

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Juz dwa razy wymienialem u siebie te tuleje, za pierwszym razem sprawdzilem a za drugim juz nie robilem geometrii. Sa to tzw. tuleje wahacza, mechanik krzyknal mi ponad 100zl za wymiane jednej szt. wiec wzialem sie sam za wymiane. Ja do wymiany potrzebowalem:

-podnosnik

-drugi podnosnik najlepiej taki w ksztalcie trapezu;/

-komplet kluczy plaskich i nasadowych

-pret gwintowany ze srubami i dosc spora podkladka

-mlotek

-kawalek listewki

-brzeszczot

Podnosisz samochod odkrecasz kolo, odkrecasz mocowanie tuleii opierasz drugi podnosnik o ramie wahacza i obnizasz go do dolu az bedziesz mogl odkrecic uchwy tuleii. potem wyciagasz ta gume wewnatrz (zazwyczaj wychodzi prawie sama), nastepnie metalowa obudowe starej tuleii wycinasz brzeszczotem, wkladasz nowa orzez srodek przekladasz pret gwintowany z jednej strony nakretka a z drugiej podkladka i nakretka ( robisz mala praske) i skrecasz lekko opukujac mloteczkeim przez listewke i znow skrecasz az wejdzie do srodka. Moze spartanski sposob ale efekt ten sam co u mechanika a koszt zadem 300zl w kieszeni.

http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
Dokładnia tak,jak Kolega wyżej pisze.Ja jeszcze odkrecam dól amora,wtedt troche łatwiej manewrowac wachaczem.Zaznacz gdzie było mocowane tulei i powodzenia.