Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy ktoś już zajmował się demontowaniem klamki w BMW E60?

Muszę w swoim aucie przezbroić całe drzwi przednie kierowcy demontaż tapicerki dzięki opisowi poszedł łatwo teraz natomiast męczę się z wyjeciem klamki. Może ktoś z was ma jakiś opis ewentualnie zdjęcia co i jak zrobić. Pozdrawiam

Opublikowano
odnośnie klamki nie pomoge ale jeśli przezbrajasz drzwi to zwróć szczególną uwagę na izolacje wodno akustyczną drzwi, ta szarawa folio-pianka. musi być bardzo starannie i dokładnie przyklejona, zwłaszcza na dole bo bedzie przeciekała woda. u mnie po lekkim demontażu dla celów prac elektrycznych nie przylegały jak trzeba i ciekła woda podczas deszczu.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Odnośnie doszczelnienia tej pianki myślałem o zastosowaniu jakiegoś silikonu którym dokładnie mam zamiar doszczelić wszystko ale dzięki za przypomnienie. Kurde walczę z ta klamką odkręciłem jedną śrubę od wewnętrznej strony w okolicach zamka za zaślepką, 2 śrubkę pod klamką od zewnętrznej strony auta no i dalej lipa coś mnie blokuje. Może ktoś jednak miał tą przyjemność klamkę demontować.
Opublikowano

do przyklejenia pianki użyłem kleju/uszczelniacza Soudal soudaseal 235SF

http://www.soudal.pl/index.php/limit_4/produkty-profesjonalne/uszczelniajace-i-klejace/soudaseal-235-sf.html

może byc tez soudaseal HT, jest dobrze przyczepny i po wyschnięciu jest elastyczny (wcześniej usunałem stary klej i odtłuściłem. Od tej pory nawet w największy deszcze nie zaglądam nerwowo na podłoge po otwarciu drzwi.

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
napisz po prostu krótką instrukcję krok po kroku jak ją zdemontowac

Opublikowano

Okej demontaż klamki

Aby całkowicie zdemontować klamkę potrzeba niestety zdjąć boczek drzwi oraz pewnie częściowo odkleić piankę wygłuszającą.

1. Otwieramy drzwi, z boku drzwi na wysokości zamka powinny znajdować się 2 zaślepki, Które wyciągamy

2. W dolnym otworze powinniśmy zobaczyć 1 śrubkę, odkręcamy.

3. Po drugiej stronie wewnątrz drzwi znajduje się 2 mała nakrętka którą musimy również odkręcić.

Teoretycznie powinno wystarczyć ale jest jeszcze jeden mały myk nad którym męczyłem się 2 dni nie wiedząc co poradzić.

4. Podnosimy klamkę drzwi tak mniej więcej do połowy, patrząc w jeden z otworów po wcześniej ściągniętych zaślepkach, powinniśmy w głębi zobaczyć pokazującą się jeszcze jedną śrubkę (torks) którą trzeba odkręcić tak mniej więcej do połowy wówczas z jednej strony klamka od strony zamka powinna nam całkowicie wyskoczyć.

Delikatnie ciągniemy klamkę do siebie a następnie otwieramy aby z 2 strony wyciągnąć ją z takiego rygielka.

Wówczas powinniśmy zobaczyć od zewnętrznej strony drzwi pod 2 stroną klamki małą gumową zaślepkę, ściągamy i widzimy kolejną śrubkę którą odkręcamy.

Po odkręceniu ostatniej śrubki wyciągamy cały wkład klamki i po kłopocie.

Może udami się to jeszcze wzbogacić o jakieś foty ale mam nadzieję że troszkę się już wyjaśniło. Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano
Okej demontaż klamki

Aby całkowicie zdemontować klamkę potrzeba niestety zdjąć boczek drzwi oraz pewnie częściowo odkleić piankę wygłuszającą.

1. Otwieramy drzwi, z boku drzwi na wysokości zamka powinny znajdować się 2 zaślepki, Które wyciągamy

2. W dolnym otworze powinniśmy zobaczyć 1 śrubkę, odkręcamy.

3. Po drugiej stronie wewnątrz drzwi znajduje się 2 mała nakrętka którą musimy również odkręcić.

Teoretycznie powinno wystarczyć ale jest jeszcze jeden mały myk nad którym męczyłem się 2 dni nie wiedząc co poradzić.

4. Podnosimy klamkę drzwi tak mniej więcej do połowy, patrząc w jeden z otworów po wcześniej ściągniętych zaślepkach, powinniśmy w głębi zobaczyć pokazującą się jeszcze jedną śrubkę (torks) którą trzeba odkręcić tak mniej więcej do połowy wówczas z jednej strony klamka od strony zamka powinna nam całkowicie wyskoczyć.

Delikatnie ciągniemy klamkę do siebie a następnie otwieramy aby z 2 strony wyciągnąć ją z takiego rygielka.

Wówczas powinniśmy zobaczyć od zewnętrznej strony drzwi pod 2 stroną klamki małą gumową zaślepkę, ściągamy i widzimy kolejną śrubkę którą odkręcamy.

Po odkręceniu ostatniej śrubki wyciągamy cały wkład klamki i po kłopocie.

Może udami się to jeszcze wzbogacić o jakieś foty ale mam nadzieję że troszkę się już wyjaśniło. Pozdrawiam

Mylisz się kolego klamkę można zdjęć w niecałe 3 minuty oto link:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ile ja się naszukałem takiego DIY. :duh: Zakładam, że przednią zdejmuje się tak samo :mrgreen:

Dzięki :cool2:

• 2 lata później...