Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar kupić samochód, który został przywieziony z Niemiec przez handlarza i to od niego będę kupował to auto. Nie bardzo jednak wiem jak się za to zabrać. Jakie dokumenty powinienem od niego dostać? Umowę spisuję z nim i ta którą on spisał z Niemcem mnie nie interesuje. czy jak to jest? Wiem, że samochód jest nieprzerejestrowany, ma ważne tablice zjazdowe..

Co dalej? Pomóżcie koledzy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od sprzedawcy musisz dostać:

1) polską fakturę sprzedaży wystawioną przez tego handlarza

2) dwie części niemieckiego dowodu rejestracyjnego

3) zaświadczenie o zapłaconej akcyzie

4) potwierdzenie wpłaty opłaty ekologicznej 500 zł

5) ewentualnie przegląd polski ale to możesz też sam zrobić po zakupie a najlepiej w trakcie

6) jeżeli auto nie jest sprzedawane z wyszczególnionym VATem na fakturze to musisz dostać jeszcze zaświadczenie VAT-25 z Urzędu Skarbowego

7) wpis do ewidencji działalności gospodarczej od sprzedawcy

Oczywiście przed zakupem sprawdź samochód po numerze nadwozia w ASO oraz już fizycznie w jakimś dobrym serwisie. Na 90% auto ma korygowany przebieg więc jak nie chcesz jeździć takim autem to musisz dostać potwierdzenie autentyczności przebiegu (musi się zgadzać w ASO wg numeru VIN, możesz dostać niemieckie badanie techniczne ostatnie, oni tam wpisują przebieg, książka serwisowa też by się przydała ale są one często podrabiane więc nie jest to jakiś główny dokument).

Jeżeli sprzedawca chce na Ciebie wystawić umowę niemiecką to odpuść taki zakup.

Potem jeszcze musisz zrobić tłumaczenie dowodu rejestracyjnego i wszystko.