Skocz do zawartości

330D - problem z przekaznikiem od grzania lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Gdzie znajduje się przekaźnik od grzania lusterek i tylnej szyby, jakie ma oznaczenie??? Mam problem z grzaniem się lusterek, ponieważ cały czas się grzeją bezwzględu na temperaturę. Chciał bym zacząć od wymiany przekaźnika ale nie wiem jakie ma oznaczenie o gdzie go szukać. Autko jest z 2000 roczku z silnikiem 3.0 D.

Opublikowano

Z tego co wiem tam nie występuje przekaźnik, zresztą te instalacje znacznie różniły się między sobą w zależności od wyposażenia i rocznika.

Jeżeli tak bardzo nie chcesz tego ogrzewania, choć nie wiem dlaczego bo w ciepłe dnie też się przydaje, to najprościej chyba wyciągnąć szkła lusterek i odłączyć przewody od wkładu :)

Opublikowano

a tego czasem nie ustawia się w NCSie albo DISie ?????

gdzieś czytałem że niektórym włączają się grzane lusterka razem z podgrzewaniem tylnej szyby , więc da radę to jakoś zakodować ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Tak jak pisałem wszystko zależy od wyposażenia, na pewno jak nie mamy pamięci lusterek to nie mamy wpływu na ogrzewanie lusterka bo jest ono podane wprost ze skrzynki bezpieczników po stronie pasażera a po stronie kierowcy z manetki lusterek :)

W przypadku gdy posiadamy moduł lusterek sprawa wygląda już inaczej ponieważ sterowanie ogrzewania przechodzi przez moduł a ten z kolei ma podłączona linie K po której być może odczytuje temperaturę.