Skocz do zawartości

Cieknąca skrzynia 325 e30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... chciałbym zapytać was i poprosić o rade.Chodzi o to ze przerzuciłem silnik z m20 b20 na b25(ze skrzynią b25) i co sie okazało to jest uszkodzony simering i puka wałek w skrzyni jak pracuje na biegu jałowym... Co z tym zrobić czy moge założyć skrzynie od b20??

1.Musze znowu wyciagać cały silnik czy z kanału poradze sobie z wymianą samej skrzyni??

2. Jest mozliwosć żebym rozpioł tą skrzynie z b25 i wymienił simering z łożyskiem??

3.Miec z głowy i oddać do mechanika niech to zrobi,tylko jaki koszt??

z góry dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Cześć,

1. Tak, z kanału da radę.

2. Aby wymienić Simering nie musisz rozbierać ani wyciągać skrzyni z auta. Rozłączasz wał z flanszą, odkręcasz nakrętkę i wyjmujesz simering. Z łożyskiem będzie gorzej, szczerze to nie wiem czy opłaca się robić łożysko , lepiej chyba poszukać drugiej dobrej skrzyni :lol: .

3. Jak masz kanał, to powinieneś dać rade sam z simeringiem, a łożysko inna bajka.

pzdr

Marek

Opublikowano
  • Autor
irytuje mnie zostawianie plam pod sobą po każdej jeździe nie mówiąc o pojechaniu na zlot :oops: bede sie rozglądał za tą skrzynią,tylko teraz pytanie jaką kupić od 2,0 podejdzie czy koniecznie b25??
Opublikowano

Skrzynia z b20 podejdzie ale lepiej poszukaj od b25. :wink:

pzdr

Marek

Opublikowano
  • Autor
spoko to bede szukał od b25 a tak na marginesie jest możliwosc kupić skrzynke np jakąs z krótrzymi przełozenia do m20?? mam troszke kasy ale nie moge nic znaleśc do tego silnika... pzdr
Opublikowano

Nie za bardzo Cię rozumie, chcesz kupić skrzynie z innego silnika np. m10 ? Wiem tylko, że jak swap-ują na m30 to dają skrzynie od m10. Czy da rade podmienić do m20 to nie wiem.

PS, pisałeś, że robiłeś swap z b20 na b25, jak nie sprzedałeś gratów z b20 to zakładaj skrzynie :)

pzdr

Marek

Opublikowano
O rany wymieniać skrzynie bo cieknie simering? Co to za pomysły zwłaszcza że w drugiej skrzyni i tak trzeba na wszelki wypadek wymienić, do tego łożysko. Przecież nie założysz drugiej skrzyni i dopiero wtedy sprawdzał czy cieknie najlepiej wymienić na tej co masz jeśli jest w dobrym stanie. Kupić simering i łożysko wymienić i masz spokój na lata.
BMW forever!!!
Opublikowano
dużo jest pracy przy wymianie takiego łożyska?
Opublikowano
Którego łożyska oporowego? Trochę roboty jest bo trzeba skrzynię ściągać to samo jeśli chodzi o uszczelniacz skrzyni ten od strony silnika.
BMW forever!!!
Opublikowano
Nie chodziło mi o łożysko oporowe tylko o łożysko, które odpowiedzialne jest za "pukanie wałka w skrzyni jak pracuje na biegu jałowym... " .
Opublikowano

chodzi ci o łożysko wałka sprzęgłowego

tak można je wymienić

trzeba wyjąć skrzynię, nie jest to nic trudnego

skrzynia z b25 ma krótsze 3 pierwsze biegi od tej z b20

po co chcesz skracać skrzynie?? żeby skrócić przełożenia trzeba zmienić dyfer na krótszy skrzyni nie ruszaj