Skocz do zawartości

[328] Metaliczne stuki w okolicach skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam ciekawy problem który pojawił się nagle:

Auto to E36 Compact ,skrzynia biegów M43, silnik M52

zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku na wysokości skrzyni biegów słychać metaliczne stuki, dźwięk jakby luźna nakrętka uderzała o metal.

Auto jeździ normalnie, biegi wchodzą dobrze.

Co to może być ?

Za niski poziom oleju w skrzyni, uszczerbiony ząb lata luźno, coś w misce olejowej albo panewka... :?:

Czy da się sprawdzić poziom oleju w skrzyni czy tylko dolewać aż się nie przeleje ?

Edytowane przez jackolus
Opublikowano

Nie do końca ale zauważalne jest cichnięcie więc super strzeliłeś.

Po przejechaniu 100km dźwięk stał się głośniejszy

Co dziwne sprzęgło łapie bardzo dobrze i bierze w połowie pedału więc nie wiem co sprawia problem - docisk ?

Dodam że nie mam dwumasówki

W jakim stanie jest tarcza sprzęgła dowiem się pewnie dopiero po ściągnięciu skrzyni ( według zapewnień powinna mieć przejechane jakieś 10tys km ).

Jeżeli jest bardzo zeżarta to zastanawiam się nad spiekiem od Pana Radzikowskiego, jeżeli nie to nad wzmocnieniem docisku dodatkowymi sprężynami.

Ogromne dzięki za pomoc

Opublikowano

jeżeli już zdejmowałbyś skrzynię to zwróć uwagę na biały cycek z tworzywa który jest pod łapą sprzęgła

jeżeli jest zużyty to łapa uderza o obudowę i są dziwne dżwięki

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I w końcu co to było ?

Mam podobny problem a jestem zagranicą i nie chciał bym zostać naciągnięty na nie potrzebne naprawy przez obcych mechaników.

I czy można wrócić tym samochodem do kraju bez naprawy mam do przejechania około 750 km ?

Opublikowano
jeżeli już zdejmowałbyś skrzynię to zwróć uwagę na biały cycek z tworzywa który jest pod łapą sprzęgła

jeżeli jest zużyty to łapa uderza o obudowę i są dziwne dżwięki

U mnie ten "cycek" był złamany i dzwoniło właśnie tą łapą jak na obroty go wkręcałem, dowiedziałem się dopiero jak wymieniałem sprzęgło znajomy tokarz dorobił nowy na tokarce i jest :cool2: już drugi rok. Obstawiał bym właśnie to.