Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest problem.

Przy wyższych prędkościach boje sie pas zmieniać bo tył jest jakiś 'nadsterowny'.

Jadąc powyżej 140 lekki ruch kierownicą powoduje lekkie przychylenie sie samochodu w kierunku przeciwnym do skrętu i uczucie jakby tył miał przód wyprzedzić. Podczas jazdy na wprost jest dobrze, ale np wejsćie w łuk to chwila grozy. O ile na suchym można 'naprostować' to lekkie noszenie tyłem to na śliskim, po deszczu, wolę nawet nie próbować jazdy szybszej niż 100km/h

Czy pęknięty łącznik stabilizatora w tylnym prawym kole może jakiś związek z tym? Co to może być innego? Zbieżność? Geometria? Bo wymieniałem ostatnio sprężyny w 4 kołach, amortyzatory i piasta w prawym kole (ściągałem wachacz). Taki mały remont wszystkiego co się dało po kupnie auta. Koła mam dobrze wyważone.

Opublikowano
Czy pęknięty łącznik stabilizatora w tylnym prawym kole może jakiś związek z tym?

Ja bym sie bal jezdzic z peknietym, a Ty jeszcze pytasz czy to moze miec zwiazek... Zamiast pytac jedz go wymien... :twisted:

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
No właśnie ten łącznik to taka mała krucha i krótka 'dźwigienka' i ona tak wygląda jakby nie miała większego znaczenia, nie wiem, nie znam sie na tym...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to własnie ta dzwigienka odpowiada min za przechyły auta na zakretach

Dokładnie tak i właśnie dlatego auto tak pływa.

Kai
Opublikowano

Obejrzyj jeszcze w jakim stanie masz tuleje wahacza wzdłużnego - ta co mocuje wahacz w karoserii.

Lącznika wymień ale pisałeś o demontażu wahacza - więc na pewno możesz mieć konieczność regulacji zbieżności i kątów - tym bardziej po wymianie sprężyn. Zrób to najlepiej już na zimowych kołach - sprawdź luzy w przednim zawieszeniu i jedź na zbieżność na cztery koła.