Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostanio przy ruszaniu ze świateł usłyszałem dziwne trzaski ze skrzyni... :?

Tak jakby przeskakiwała zębatka o kilka zębów...

Po testach okazało się, ze jest to tylko wtedy jak ruszam mocno naciskając gaz... przy wolnym (normalnym) ruszaniu nic nie zgrzyta...

Skrzynia cały czas pracuje dobrze... po ruszeniu nie ma juz więcej zgrzytów przy zmianie biegów czy silnym przyspieszaniu...

Sprawdziłem też ASC i wszytkie tryby skrzyni.. zawsze zgrzyta jak nacisne pedał do końca i startuje... :(

Czy to może byc sprzęgło?? wydedukowałem, że przy ruszaniu siły są największe i może mi się to sprzęgło kończy???

Ile coś takiego kosztuje ? Macie jakieś doświadczenia??

Samochód na razie jeździ bez problemu.. (ok 100km/h, szybciej nie bo nie chce ryzykować awarii)...

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Witam. Marcin prpopnuje zobaczyć lub zapytać się na tym forum http://www.automat.pl/body/index.html . Ludzie tam (a raczej pan Olczak) znają się na swoim fachu. Mi pomogli podpowiedzią i automat działa.

Pozdrawiam Piotr

Dzięki..

wysłałem zapytanie.. może coś podpowiedzą..

M.

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano

Marcin - czytałem Twojš "rozmowe" z fahoffcami od automatuff. Nie bede komentował ich zachowania. Poniżej wklejam opis zachowania p. Olczaka. Znajdziesz to na str. forum A:

http://autoswiat.redakcja.pl/forum/forum.asp?Watek=352378&WatekStr=7&Artykul=5665

http://autoswiat.redakcja.pl/forum/forum.asp?Watek=352405&WatekStr=5&Artykul=5665

TREĆ:

AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGOW ... historia

BYLO TO TAK:

Jest problem z automatyczna skrzynia biegow .. znalazlem warsztat ..pana

Olczaka z Nadarzyna (okolice Warszawy)

Dzwonilem, rozmawialem, facet odpowiadal w internecie , wydawal sie naprawde

dobrym specem w temacie ASB.

Umowilem sie na naprawe, dzien wczesniej dzwonilem potwierdzic ....wszystko

pieknie ...

O umowionej godzinie (8:30) przyjezdzam do Nadarzyna (mam okolo 230 km)

....pani otwiera brame...

Idzie po SZEFA (pana OLCZAKA) po czym wychodzi i mowi: pan OLCZAK spi teraz

i musi pan poczekac z godzine az sie wyspi poniewaz do 5 rano programowal

(gdyz jest oprocz speca od ASB ..programistš)! Szczeka mi opadla i jak juz

moglem mowic ...mowie: To niech Pani obudzi szefa , niech przyjmie auto do

naprawy i potem niech idzie dospać .....pani poszla ...wraca i mowi

..NIestety !! szef mowi ze ma pan poczekać a jak nie to bardzo mi przykro

moze sobie pan jechać.... Naprawde .... myslalem ze to sen ...Ale coz

..wsiadlem i pojechalem ...na szczescie mialem namiar na inny warsztat i przyjeli auto z marszu ....

Cel tego posta jest jeden ...chcialbym zeby ten PAN stracil chociaz kilku

klientow, bo przyznacie?! ze nie zasluguje ...

Opublikowano
...chcialbym zeby ten PAN stracil chociaz kilku

klientow, bo przyznacie?! ze nie zasluguje ...

Powiem szczerze, że mam podobne wrażenia...

Wbrew temu co piszą fachowcy od ASB, skrzynia nie jest tak skomplikowanym urządzeniem jak by sie mogło wydawać na 1-szy rzut oka... w porównaniu np: do budowy człowieka...:)

Nauczenie się budowy i zasad działania człowieka zajmuje ok 2-3 lat studiów...(pozostała ich część - to nauka NAPRAWY :lol:).

Poza tym Ci co juz posiądą tę wiedzę ("organiczną"), jakoś nie stają sie aroganckimi kolesiami...

Po naszych mechanikach widać, że wchłaniając wiedze ("techniczną") dotyczącą działania mechanizmów skrzyni, AUTOMATYCZNIE powodują wzrost poziom testosteronu co zaskutkowało przejmowaniem funkcji umysłowych przez inne narządy... :?

Nie ma co dalej się wypisywać, ponieważ już teraz widać, że to osoby proste - o zakręconej psychice... :lol:

Co do skrzyni to przekonany jestem że jej naprawa (typowa - z wymianą połowy części) jest kosztem rzędu 1000-1500 PLN... Praktyki monopolistyczne tych Panów podbijają cenę 2 a nawet 3 krotnie...

Ale gdyby były połączone z uprzejmym traktowaniem klienta - jak ma to miejsce np: w ASO BMW :), to ja osobiście nie miałbym nic przeciwko temu, żeby im te 4000PLN zapłacić...!!! Czego się nie robi dla ukochanego autka... :lol:

Co do mojej "usterki" jest wielce prawdopodobne, że to podpora wału...(dzięki AREK 8) ) Bo skrzynia zachowuje się jak najbardziej prawidłowo, a z tą podporą to kiedyś ktoś mi kombinował (odkręcał, przy wymianie uszczelki pod górną miską olejową - którą można zdjąć jak się skrzynie odsunie od silnika...) i może się troszkę uszkodziła???

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano

Tam jest delikatna guma. Jesli jest porozrywana, to wał wisi zgiety. Przy ruszniu tłucze. Podczas jazdy wał sabilizuje sie (moze efekt zyroskopowy?)

U mnie awaria wystapila na poczatku jazdy w trase. Zrobilem z tym ok. 1000km. Spowodowalo to uszkodzenie sprzegla gumowo-stalowego pomiedzy skrzynia a wałem.