Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całą zimę jeździłem z wyłączoną klimatyzacją.

Teraz po włączeniu wali starym trampkiem więc na pewno trzeba zdezynfekować.

Pytanie czy wymieniać / uzupełniać też czynnik chłodniczy? Czy dopóki dobrze działa nie dotykać?

Czy jest tu jakiś czujnik który sprawdza np. ciśnienie w układzie i w razie czego wywala błąd?

Opublikowano
Pytanie czy wymieniać / uzupełniać też czynnik chłodniczy? Czy dopóki dobrze działa nie dotykać?

Zdecydowanie dotykać i to co roku. Koszt niewielki a pozwala zminimalizować ryzyko rozczarowania podczas upałów. W układzie mogą zbierać się zanieczyszczenia oraz wilgoć.

Czy jest tu jakiś czujnik który sprawdza np. ciśnienie w układzie i w razie czego wywala błąd?

Tak, zbyt niskiego oraz zbyt wysokiego ciśnienia aby zabezpieczyć układ przed uruchomieniem w warunkach które mogłyby uszkodzić sprężarkę lub inne elementy. BMW jednak nie raczy poinformować żadnym że coś się stało. Nawet funkcja szybkiego schładzania działa, pomijając fakt że robi w środku saunę a nie lodówkę. Pierwszy samochód jaki mam, który nie informuje mnie w żaden sposób że brakuje czynnika - w moim przypadku ocieplił klimat uciekając przez uszkodzony przewód który ... przegnił na łączeniu aluminiowym.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie klima działa ale nie ma prawa być w układzie zanieczyszczeń bo jest to obieg zamknięty. Jeżeli coś się dostaje tzn że jest nieszczelność ale w tedy to się wydostaje z układu a nie dostaje. Musiałem to napisać bo nie lubie czytać totalnych bzdur pisanych przez lamerów. A co do pytania autora postu, to jak najbardziej podjedź do firmy zajmującej się klimatyzacjami. Tam na pewno dadzą sobie radę, sprawdzą/wymienią czynnik i za dodatkową opłatą zrobią odgrzybienie układu + np: ozonowanie.

Pzdr

Krzysztof
Opublikowano

No ale czy samochodzie który ma niecałe 4 lata i nie wywala błędów warto uzupełniać czynnik? Pamietam ogłoszenie sprzedaży 10 letniego e46 gdzie było napisane "klima nidgy nie nabijana chłodzi jak lodówka" :D

W serwisie klimatyzacji jak zapytam czy warto wymieniać czy nie to wiadomo jaka będzie odpowiedź.

Jakie są zalecenia BMW w tej kwestii?

Co do odkażenia do kupiłem sobie preparat w sprayu i sam to zrobię

Opublikowano

"Co do odkażenia do kupiłem sobie preparat w sprayu i sam to zrobię"

Odkażanie zrób w firmie mają porządne środki, wybiją grzyba , pleśń i ładnie pachnie.W E39 próbowałem na własną rękę z różnymi środkami i pomagało góra na miesiąc, nie polecam, szkoda kasy.

Opublikowano
...w moim przypadku ocieplił klimat uciekając przez uszkodzony przewód który ... przegnił na łączeniu aluminiowym.

Witam w klubie. U mnie to samo - przewód klimatyzacji, aluminiowy "skorodował". Według, specjalistów coś takiego nie ma prawa mieć miejsca bo aluminium nie koroduje chyba, że jest to wada techniczna (jakaś korozja naprężeniowa czy coś). Chciałem już założyć temat aby zobaczyć jaka jest skala tego zjawiska.

Co do napełniania klimatyzacji to obowiązkowo co roku na wiosnę wykonuje się konserwację układu klimatyzacji. Nie ma co na tym oszczędzać.

Opublikowano
Nie wiem jak u Ciebie klima działa ale nie ma prawa być w układzie zanieczyszczeń bo jest to obieg zamknięty. Jeżeli coś się dostaje tzn że jest nieszczelność ale w tedy to się wydostaje z układu a nie dostaje. Musiałem to napisać bo nie lubie czytać totalnych bzdur pisanych przez lamerów.(...)

Klimatyzacja to urządzenie mechaniczne. Sprężarka jest smarowana czynnikiem do którego dodany jest środek smarujący. Naturalną rzeczą jest, że będą w owym układzie powstawać zanieczyszczenia wynikające ze zużycia chociażby samej sprężarki. Pomijam fakt przenikania do "zamkniętego układu" wilgoci, która akurat powinna być skutecznie neutralizowana przez osuszacz.

Pozdrawiam