Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy felgi od BMW 5 e60 mają inny rozmiar(większy) od felgi do bmw 3 e90 lub e46?

Czy taką samą mają szerokość ? Pytanie dotyczy tego które felgi lepiej będą pasować do e36 czy nie ma różnicy?

Ponieważ mam takie felgi od e60 http://moto.allegro.pl/komplet-felg-bmw-e60-17oryginalne-i1495029573.html

i troszeczkę wystają za samochód tak z pół cm.

Zdjęcia:

http://img695.imageshack.us/img695/9560/20110208032.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/1250/20110208034.jpg

ktoś mówił że da się przypiłować od środka to miejsce które nakłada się na piastę.

W ogóle przy okazji chciałem zapytać was o różnice w prowadzeniu... może nie w prowadzeniu a ogólnie pracą silnika... jak wpływa większa felga na silnik, spalanie , moc?

teraz jeździłem na oryginalnych 15 i spalanie przy silniku 325i super, no i jeśli chodzi o moc to żwawo , jazda bokiem bez najmniejszego problemu.

Ciekaw jestem jak będzie na takich 17.

PS: nie wiem czy to coś wniesie do tego tematu ale dodam że w planach jest wymiana amorków

Opublikowano
Na spalanie to Ci wpłynie raczej szerokość gum a nie średnica czy ile wystaje felga, no wiadomo że jak wystaje sporo to jakiś tam opór aerodynamiczny jest ale to pomijalna sprawa. I jak założysz bardzo szerokie laczki to będzie po koleinach polskich nosić. Jeśli dajesz większą felgę to automatycznie musisz dać o tyle niższy profil żeby koło razem z oponą miało mniej więcej taki sam rozmiar jak standardowe.
Opublikowano

a moc , zrywność auta?

Ale generalnie jaka powinna być opona do tych 17 w e36 oraz czy to normalne że felga wystaje?

czy po prostu ten model felgi tak ma?

Opublikowano
to że felga wystaje nie jest naturalne . Felga od 5er nie pasuje do 3er . Felga jest inaczej obsadzona i dlatego wystaje .
Opublikowano
a moc , zrywność auta?

Ale generalnie jaka powinna być opona do tych 17 w e36 oraz czy to normalne że felga wystaje?

czy po prostu ten model felgi tak ma?

tak jak wczesniej wyjaśniono szerokosc opony bedzie miała znaczenie, szersza opona = wiekszy opór aby zerwac przyczepność = wiekszy opor toczenia = wieksze spalanie

wzór felg dla mnie lipny (kwestia gustu), et nie prawidłowe do e36 (et41-47), dlatego felga wystaje, jesli nie ociera o błotnik i wzór odpowiada to wsiadać i jechać ;) (wiele osób "wystawanie felg" uznaje za zaletę ;) )

Opublikowano
Tobie by się przydał dobry wykład na temat felg,Twoje wszystkie pytania są mało konkretne.Szerokość felg i opon to zależy też od mocy auta,tak żeby dał radę jeszcze jechać.Trzeba znalezć kompromis pomiędzy komfortem jazdy a przyczepnością,mylę się to popraw mnie.Jeśli wystają to pomyśl o policji(specjalnie mała litera),wystawią mandat za takie fele,tutaj ważnym rozmiarem jest ET lub IS kto co woli.W oryginale masz et47,im mniejszy ten rozmiar tym bardziej fela wychodzi od rozstawu.Proponuję 17/8 cali, et35.Opona 225.Jaki to model auta???