Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że przy otwieraniu maski zachacza ona o trzpień wycieraczki. Nie wiem czy to nazywa się trzpień czy jakoś inaczej ale chodzi o element do którego przyczepia się pióra wycieraczek. I tutaj moje pytanie czy ten mechanizm wycieraczek można jakoś wyregulować czy nadaje się on raczej do wymiany?

Opublikowano

Regulacji trzpieni tam nie ma.

Miałem to samo jak pogiąłem maskę, maska się obniżyła przy szybie i haczyła przy podnoszeniu.

Nie miałeś stłuczki, albo pogiętej maski? Albo maska nieoryginalna?

Sprawdź też czy masz dobrze ustawioną maskę na karoserii, bo tu jest mała możliwość regulacji też.

RK

R6 + V4 = :)
Opublikowano

Sprawdz jeszcze element laczacy te trzpienie od wycieraczek http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=61_0071&hg=61&fg=45 U mnie pekl od strony kierowcy przez co m.in. nie udalo ustawic sie prawidlowej pozycji wycieraczek. Przy podnoszeniu maski ocierala o wycieraczki tak jak u ciebie. Zakupilem caly mechanizm na allegro i wszystko wrocilo do normy.

Ew. jesli wszystko wyglada ok powinno pomoc wyregulowanie ramion wycieraczek na trzpieniach.

Opublikowano
Zaużyłem, że trzpienie są wygięte w stronę maski tzn. są przechylone. Przy otwieraniu trzeba je pchnąć w stronę szyby aby można było normalnie otworzyć maskę. Zamówię mechanizm z allegro i mam nadzieję że pomoże. Dzięki za odpowiedzi.
Opublikowano
Zaużyłem, że trzpienie są wygięte w stronę maski tzn. są przechylone. Przy otwieraniu trzeba je pchnąć w stronę szyby aby można było normalnie otworzyć maskę.

Jak mozesz pchnac je w strone szyby to calkiem prawdopodobne, ze pekl ci ten palak. Ale i tak najpierw posprawdzalbym na tyle ile sie da, czy aby na pewno tak jest - od strony kierowcy mozesz zobaczyc przez kratke w podszybiu. Sprawdz tez, czy w jakis dziwny sposob nakretki (nr 19 na schemacie z real.oem), ktore przykrecaja trzpienie do karoserii nie ulegly poluzowaniu. Ew. sprawdz, czy element nr 13 jest przykrecony - ale tu juz musisz zdjac oslone w komorze silnika zeby sie do tego dostac.