Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy udało się komuś otworzyć szybę bagażnika, ponieważ prawdopodobnie tradycyjnie uszkodziły mi się kable zasilające dochodzące do klapy bo są także problemy z oświetleniem tak jak z wspomnianym zamkiem szyby. Albo czy ktoś ściągał plastiki klapy aby dostać się do zamka, ponieważ po odkręceniu wszystkich widocznych śrub oraz ściągnięciu zaślepek coś mi blokuje plastik w górnej części.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

witam.mam taki sam problem.

ogrzewanie tylnej szyby nie działa.

przetarł sie kabel (widac go).

na zawiasie do szyby.

jak tam sie dostac.

prosze o pomoc.

z gory dziekuje.

Opublikowano

powiem jak to jest w E91, może w E61 jest analogicznie

Są trzy gumowe peszle, dwa po prawej i jeden po lewej. W jednym prawym (tym wewnętrznym) idą kable oświetlenia, zamków itd. W prawym peszlu idzie prawdopodobnie oświetlenie trzeciego stopu + wężyk do spryskiwacza albo ogrzewanie szyby, nie wynikałem już bo nie miałem z tym problemu.

U mnie problemem była niedziałająca elektrycznie tylna wycieraczka, po sprawdzeniu wszystkiego wyszło, że musi być przerwany kabel w wiązce. Po zdjęciu gumowego peszla z gniazda w dachu musialem otworzyć szybę (wiem, że u CIebie jest problem). Po otwarciu szyby trzeba zdemontować plastiki kryjące ramę klapy. Trzeba zacząć od bocznych, na górze i na dole w płasczyźnie szyby są dwa zatrzaski, potem są trzy jeszcze w płaszczyźnie bocznej. Po wypięciu zatrzasków trzeba wysunac w bok boczny plastik z środkowego plastiku, jak już się zdejmie to wypinamy lewy boczy a potem środkowy. Cała wiązka elektryczna jest zamocowana metalowym uchytem na jedną śrubę przy zawiasie. Po zdemontowaniu tego mocowania mamy dobry dostęp do wiązki. Odklejamy izolację znajdujemy uszkodzony przewód i wymieniamy. Do przeprowadzenia użyłem cienkiego sztywnego druta do którego przykleiłem izolacją kabel na wymianę. Lutowanie, izolowanie i po sprawie. MOże mój opis troche Cię naprowadzi.

Żeby otworzyć szybę awaryjnie musisz podać napięcie na odpowiedni kabelek idący do zamka szyby

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv