Skocz do zawartości

problem z biegami. o co tu chodzi????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem tego typu: auto które posiadam e34 z silnikiem m50b25 kiedyś miało silnik m20 poj. 2.0. podczas wymiany silnika została rowniez wymieniona skrzycznia nie mam pojęcia z jakiego auta ponieważ nie byłem wówczas właścicielem tego auta, nie jestem w stanie określic czy te biegi zaczeły źle wchodzic po wymianie czy przed ale mianowicie wygląda to tak:

jedynka, dwójka i wsteczny wchodzą normalnie trójka już natomiast wchodzi dziwnie bo nie na wprost do przodu tylko musi byc odchył gałki z 4-5 cm w prawo i do przodu to wtedy mam trójke, czwórka w dół jednak też nie na wprost tylko na maxa do prawej a piątka nie chciała w ogóle wchodzic bo za wąski juz był otwór w kokpicie więc musiałem zdjąc ramke wraz z mieszkiem i jakoś ta piątka na maxxxaa w prawo i do góry wchodzi.

w czym może byc problem? czy w skrzyni? czy może wystarczy wymienic ten cały mechanizm wraz z gałką do skrzyni? słyszałem że może sie wyrobic te jabłko co zamienia ruch pionowy w poziomy pod gałką.

z góry dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano
Zdecydowanie to "jabłko" może się wyrobić, ale prędzej niż to "jabłko" wyrobić się może "koszyczek" w którym to "jabłko" siedzi, więc najlepiej rozbierz i obejrzyj :wink: Może być też tak że do wymiany kwalifikują się tulejki wodzików,ale to już cięższy przypadek i przynajmniej u mnie bez rozpięcia wału chyba nie idzie ich wymienić :mad2:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
też myślałem że mogło by być to jabłko ale wtedy wydae mi się, że działało by to wtedy w dwie strony czyli edynka i dwójka też by inacze wchodziły.a e wodziki to nie wiem ak to wygląda za bardzo heh :)
Opublikowano

Miałem tak kiedyś w poldku jak była skrzynia krzywo na poduszkach przykręcona (przestawiona w bok trochę) :lol:

Nie wiem czy w beemce jest możliwe krzywo skrzynie przykręcić, żeby aż silnik przekrzywiła :roll: Być może ta kombinacja silnika ze skrzynią jaką masz nie pasuje dobrze względem nadwozia :)

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
no właśnie też tak myślałem ale patrzałem na allegro to do wszystkich skrzyni jakie są prawie możliwe jakie można u mnie włożyc jest ta sama dźwignia chyba. w nastepny weekend pojade do mechanika niech rozbierze mi ten tunel zobacze tą dźwignie i przełożę bo ma drugą. Zastanawiam się tylko czy jest możliwośc, że skrzynia pojdzie na żyletki?
Opublikowano
nie wiem jak w silnikach m50 ale w m20 2.0 i 2.5 maja inne dlugosci skrzyn wiec jezeli caly mechanizm bedzie z 2.0 w 2.5 to bedzie on za dlugi a jezeli w skrzyni z 2.5 do szkrzyni 2.0 bedzie znowu za krótki i moga dziac sie cuda i jeszcze jedna sprawa przy innych dlugosciach skrzyn sa inne lapy pod skrzynie nie pasujace do siebie na przemiennie ( choc jest tam pare otworów do montazu roznych skrzyn to np ja mialem lape od 2.0 ktora juz nie pasowala do skrzyni z 2.5 wiec z tym tez moglo byc cos pomieszane ale to sa tylko spostrzezenia z 12v jednostek wiec nie wiem jak jest z m50 ale warto sie temu przyjezec np. wejsc pod auto i zmierzyc swoja skrzynie i porównac na szrocie lub z jakims ziomkiem z ori z tego modelu 2.0 lub 2.5 i juz cos wiecej bedziesz wiedzial. jezeli juz wgramolisz sie pod auto to równiez sprawdz czy bałwanki pomiedzy szkrzynia a lapa ktora ja trzyma do nadwozia nie sa popekane albo jakos dziwnie poprzekrzywiane ( to moze byc znak ze ktos kombinowal i naciagal na sile ta lape ) no i ostatnia rzecz to zobacz czy ten caly nieszczesny mechanizm zmiany biegów jest równo przykrecony i wchodzi centralnie w srodek dziury prowadzacej do kabiny , a jezeli to wszystko jest ok. to po prostu masz zuzyty mechanizm i tak luzno lata ze nie wybiera biegów :P