Skocz do zawartości

320d - dziwny dzwiek jakby plastik..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowi koledzy i znawcy, mam okropny problem.. poprostu cos co doprowadza mnie do szewskiej pasji i chyba mnie cos strzeli jak tego nie zrobie a najgorsza jest bezradnosc bo niie wiem co to ..

Mianowicie chodzi o maly dzwiek jakby rezonans czegos jakiegos plastiku lub cos w srodku.. jakby z pulpitu..

Generalnie dzieje sie to tylko podczas gwaltownego wcisniecia buta w podloge.. w granicy obrotow od 2 do 3,5 .. jest taki chwilowy odlos lub gdy auto smiga po dziurach to rowniez slychac ten dzwiek. Na postoju przy wkrecaniu na obroty itp , nic sie nie dzieje.. czy silnik cieply czy zimny nie ma znaczenia.. Ogolnie autko ma buta jak zawsze, nie bierze oleju, nie dymi.. ogolnie zadnych objawow usterki jakiejkolwiek..

Tak mnie to wkurza ze az nagralem to na dyktafon i wrzucilem do neta..

Dzwiek ten slychac np w 0:09 do 0:10 sekundy oraz np. w 2:08 .. w innych momentach napewno tez.. tylko ze w tych slychac ten dzwiek dosc dobrze.. help.. bo rece opadaja.. gdzie szukac?:(

TUTAJ DZWIEK:

http://w279.wrzuta.pl/audio/1zyWypYozJM/dziwny_dzwiek_e46

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hm dźwięk raczej słabo slyszalny, zbyt słabo by powiedziec na stówę, to nadal może byc cokolwiek, niestety. jedyne co wiem to że palisz za dużo :) pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pisałem już kiedyś o luźnym podszybiu od wewnątrz, pomogła gąbka wciśnięta między elementy deski rozdzielczej przy samej szybie(dostęp po zdjęciu zaślepki poduchy pasażera). Rozwiązanie dalekie od idealnego, ale inaczej trzeba by zwalać kokpit . Niestety czeka Cię żmudne namierzanie, skąd dokładnie dźwięk pochodzi. Spotkałem nawet taki przypadek, że element z kratką nawiewu wypadł (pewnie ktoś grzebał) w kanału i oba elementy wpadały w rezonans. Z kolei w innym aucie kable od dokładanego alarmu leżały sobie luźno (po co było mocować, szkoda czasu) i przy niskich temperaturach, jak zesztywniały, odzywały się na nierównościach.

To przypadki z autopsji. Ogólnie trzeszczeć może wszystko, co było rozbierane, dokładane, zmieniane. Szukać i jeszcze raz szukać, niestety.

Opublikowano

Dziekuje bardzo za odpowiedzi, ta szyba wydaje sie prawdopodobna, jesli chodzi o grzebanie hm.. raczej niemozliwe.. jezdze tym autkiem juz dluugo i nigdy nie bylo tego problemu.. zastanawiam sie tylko czy czasem dlugopis nie wpadl mi z przodu przy przedniej szybie tam w nawiew bo czesto tam kladlem zeszyt z dlugopisem.. ;>

A poza tym kolego nie jaram az tak duzo xPP to poprostu zboczenie jakies.. ma byc okropnie cicho w kabinie bo jak nie to wprowadza mnie to w ogromna irytacje.. :))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
źle mnie pojąłeś, nie zarzucałem ci blanciorstwa ale na winnym chyba czapka gore :lol: jedyne co usłyszałem dokładnie w nagraniu to taki kaszelek świeżo po spożyciu, tak dobrze mi znany.. :lol: i dlatego w taki ton podałem.. sorki i bez obrazy, ja też jestem tym maniakiem który staje w trasie na poboczu i trzęsie deską czy czymś innym w poszukiwaniu odgłosu który słyszę raz na miesiąc i to właśnie przed chwilą - mi też nie ma prawa NIC hałasowac, także luz to norma w tym gronie :) pozdro
Opublikowano

Aha, to fajno bo myslalem, ze to ze mna cos jest nie tak, bo nawet ojciec wsiadl ze mna i dopoki mu dokladnie nie nakreslilem momentu kiedy ma sluchac pulpitu to nawet nie zauwazyl ze cos brzeczy..w kazdym razie teraz widze, ze nie jestem odosobniony.. :) weekend jest, od jutra sie biore za to :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

witam

podobny dzwięk miałem na postoju , brzęczało na postoju przy zimnym silniku ewidentnie było to w drzwiach kierowcy , powodem była zurzyta poducha silnika

przyjrzyj sie im

Opublikowano
Poduchy silnika wymienilem na oryginalne BMW doslownie tydzien temu xPP na postoju jest idealnie cichutko, nawet jak przygazowuje czy cokolwiek robie :))
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, ponawiam temat, gdyz zauwazylem bardzo ciekawa wlasciwosc.. jak auto postoi w sloneczku nagrzeje sie, tapicerka zrobi sie mieciutka to wtedy tego halasu totalnie nie ma.. ;) rozebralem ostatnio listwy ozdobne, zasklepke poduchy pasazera itp, powyjmowalem radio, szufladki, schowek ale i tak nie bardzo mam do niczego dojscia .. moze to podszybie gdzies halasuje ? prosze dalej o pomysly jak sie dobrac i do czego..
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

sorry za odświeżanie tematu, ale naprawdę już nie mam pomysłu...

Ktoś rozwiązał już ten problem ? jeśli tak to jak?

to co zrobiłem do tej pory:

-wymiana podpory wału

-wymiana poduszek silnika

niestety nic z tego nie pomogło :(

Była mowa o jakimś podszybiu ze może być luźne i wpada w rezonans - ale jak się do niego dostać ? demontować całą deskę ?

Opublikowano
ja dzisiaj odpalam bete rano..i drę do miasta 30km.. i po odpaleniu na dworze 1stp tylko jadę a tu coś kokpit skrzypi przy szybie..... :mad2: ale po rozgrzaniu wnętrza przestało