Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

niedawno moje auto stało 2 dni na zaciągnietym ręcznym. Po odpaleniu cofnąłem, ale ujechałem może z 1,5 metra i nagle zblokowało mi sie prawe tylne koło. Podjechałem do przodu, po czym znów do tyłu i niby wszystko było ok. Wyjechałem w trase i nagle w trakcie jazdy usłyszałem trzask z tyłu (wydaje mi sie, że wlasnie z prawego tylnego bębna). Nic wiecej się nie stało wiec stwierdziłem, ze podjade spowrotem do domu. Kolejny kilometr i auto zaczeło samo hamować (znów tylne prawe koło), pedał hamulca miekki i wciska sie prawie w podłogę a auto prawie nie hamuje. Dziś zdjąłem koło i chciałem dostać sie do bębna, ale mam problem z odkręceniem tego imbusa, jakby sie zapiekł. Dodatkowo mam wrażenie, że jest lekko wyrobiony :? Ktoś ma jakiś magiczny sposob jak go wydostać ?? I może ktoś podpowie skąd ten trzask w bębnie i samoczynne blokowanie się koła ?

Edytowane przez uroboric_tom
Opublikowano
dorob srube jakas na kant wbij i lekko zaspawaj, zapsikaj srube WD i probuj odkrecac, mozesz nawet troche odstukac ja mlotkiem przez preta jakiegos tylko nie zaklep kantow na imbusa bo zostanie ci tylko juz wiercenie . co do trzasku to mozliwe ze tloczek sie rozdadl,popychacz mogl za daleko sie wysunac i juz nie cofnelo go a za tym idzie wyciek plynu hamulcowego. jesli masz mokre kolo to plyn poszdel, uklad hamulcowy zapowietrzony
Opublikowano
Miałem podobny problem. Z tym że u mnie pękła rurka z płynem hamulcowym tuż przy kole i ulatywał płyn a kiedy auto postało troche blokowało sie koło po drugiej stronie mimo tego że nie był zaciągnięty ręczny ( zostawiałem na biegu ). W moim przypadku wystarczyło wymienić w/w rurke :D a kiedy nie chciał ruszyc aby podjechać na naprawę parę razy z buta w koło ( felga metalowa :D ) i autko jechało pięknie i się nie blokowało :) Teraz wszystko gra i buczy :norty:

Bawaria Może Więcej :)

( OO=[][]=OO )