Skocz do zawartości

318 Dziwne skoki temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. jestem nowym uzytkownikiem forum, wiec chcialbym sie przywitac. szukalem podobnego tematu, jednak bez skutku. a wiec tak, okolo miesiac temu zakupilem bmw e36, 1.8 z 1994r. chcialbym dodac iz mieszkam zagranica. a wiec tak, jezdzac po miescie nie zauwazylem nic, wszystko bylo wporzadku do czasu, gdy pojechalem nim do anglii, bo tam mieszkam i pracuje. po przyjechaniu okolo 300km w trasie, wjechalem do krakowa i niestety wpadlem na spory korek, po chwili zauwazylem ze temp. silnika jest na ostatniej kresce. zjechalem na bok, ostudzilem silnik, pomyslalem iz jest to normlane przegrzanie. wjechalem na autostrade, no i zaczelo sie. przy predkosci ponad 130km/h temp rosnie, jednak nie dopuscilem aby doszla do ostatniej kreski. wiec wlaczylem dmuchawe do srodka. momentalnie temp spada na srodkowa kreske. aby utrzymywac normlana temp, musialem jechac okolo 2000km z wlaczonym ogrzewaniem :/, ciekawe jest to gdy, np wylacze ogrzewanie temp rosnie do przed ostatniej kreski, wtedy wlaczam na full dmuchawe i w okolo 10 sek spada do poprawnej temp. jak ustawie dmuchawe na 1 jest wszystko wporzadku caly czas jest stala temp. poprzedni wlascicel wyciagnol termostat, aby sie nie przegrzewal. oczywiscie po zakupie samochodu wymienilem troche czesci w tym plyn chlodzacy. nie mam pojecia co sie z tym dzieje, nie jestem mechanikiem. dzieki z gory za pomoc. pozdrawiam!

Edytowane przez elemel

Opublikowano

1sprawdz pozim płynu w chłodnicy

2 sprawdz wisko (wiatrak przy chłodnicy) czy sie kreci?

Opublikowano
  • Autor
Witaj. Na początek jako że jesteś nowym użytkownikiem forum zapoznaj się z viewtopic.php?f=68&t=120678

ok sorry nie wiedzialem.

wiatrak chodzi, poziom plynu jest rowniez dobry. teraz wlasnie jechalem w dobrym korku 30min, i temp silnika dobra. nie mam pojecia co jest

Opublikowano
to że Visko się kręci, to nie znaczy ,że jest dobre
Opublikowano

Gość pisze ze silnik mu sie grzal jadac 130 km/h...

nie uwazacie ze to dziwne? przy tej predkosci problemow z chlodzeniem raczej byc nie powinno

Opublikowano
Gość pisze ze silnik mu sie grzal jadac 130 km/h...

nie uwazacie ze to dziwne? przy tej predkosci problemow z chlodzeniem raczej byc nie powinno

No chyba że oberwie się wirnik na pompie wody

Opublikowano
  • Autor
chcialbym dodac, że wczoraj stałem w dosyc sporym korku i temp byla w normie, codziennie dojezdzam do pracy okolo 15km, i jest to jazda w miescie, zazwyczaj jest korek, i temp jest rowniez w normie.
Opublikowano
chcialbym dodac, że wczoraj stałem w dosyc sporym korku

No to dodałes, ale tematu na poprawny nie znieniłeś . Popraw , kolega parę postów wyżej ci o tym przypomniał a ty nic :nienie:

Opublikowano
  • Autor
dziś sprawdzałem wisko, chodzi w miarę ciężko na pewno nie lekko, płynu chłodniczego nie ubywa, dodam iż jeżdzę po mieście i temp w normie, coś podjerzewacie? na weekendzie bedę odpowietrzał układ chłodzący może w tym coś jest?