Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

chciałem się zapytać ile faktycznie wchodzi oliwy PRZY ZMIANIE w silniczku 4.4 M62B44TU ? olej połówka 10W40

wyczytałem że 8 litrów ? ale czy to nie jest pojemność podczas PIERWSZEGO zalewania silnika olejem ?

orientujecie się ile jest różnicy między stanem minimum a max ? litra? pół ?

Opublikowano

Dane techniczne

BMW 7 (E38) 740 i,iL

Olej silnikowy z filtrem

7,50 litry

Specyfikacja oleju silnikowego

Wariant 1 BMW Longlife-04

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano

Witam ponownie,

zapytałem z ciekawości o ilość oleju przy zmianie w silniczku M62 B44 4.4 ponieważ przy zmianie w servisie wypompowali mi 6 l oleju ale poprzez bagnet, nie spuszczali korkiem spustowym, zastanawia mnie to czy wypompowali wszystko?, w sumie miałem minimum ponieważ puściły uszczelki pod klawiatury i lało się po całym silniku, ale co dziwniejsze wlali 6,3 l i pokazał się stan ponad polowe 3, nowy filtr oleju nie jest mały wiec też połknął troszkę oliwy, na 2 dzień sprawdziłem poziom i był już wyrażny max

Opublikowano

... dodam że jest to świeży nabytek :) ale jak wyciągam bagnet i widzę minimum oleju to uwierzcie mało mnie nie popierdoli...

jak ktoś jeżdził tak chwilke na minimum myślę ze silniczek nie dostał po dupie...? w sumie na ciepłym silniku było minimum więc w obiegu jak i w puszce filtra też chyba z litra się uzbiera?

Opublikowano
Łe 6 litrów ;] mi ściągneli 4.5 do suchego !! Zaraz po zakupie. Myślałem że zawału dostane.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

o kur ... a 4.5 l w v8? 4.4 ? odessali przez bagnet czy z korka spustowego... ? silniczek chyba nie dostał po dup ... pie ? w sumie smoczek jest w najniższym punkcie w misce ?

Ja mówię mnie mało nie pojeb .... jak wyssali 6 litrów, no ale w obiegu jak i filtrze też troszkę zostało

orientuje się ktoś ile jest oleju w obiegu takiej v8 i jaka jest różnica między stanem minimum a max?

Opublikowano
mam 4.0, sam byłem zszokowany, myślałem że zawału dostane :P odessane przez bagnet.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Mi przy wymianie wchodzi 7.5L

Oleju nie bierze wcale.

Wiem zaraz napiszecie, że to niemożliwe.

Opublikowano

7,5 powiadasz? odsysali olej przy wymianie czy z korka spustowego ?

przy mojej wymianie odessali 6 L jak był stan minimum, zalali 6,3 pokazał się stan ponad połowę, resztę 0,7 oleju wziąłem sobie na dolewkę jak by co, a na drugi dzień jak sprawdziłem był ponad stan, to [BAD] jakim cudem, nie wyssali pewnie wszystkiego przez bagnet...

Opublikowano

Z korka spustowego.

Kupiłem u nich dwie czwórki castrol edge 0W-40. Zostało z pół litra zrobiłem od wymiany z 7000km i nic nie ubywa. Stan tak na środku na opór dolałbym i reszte.

Opublikowano
Mi przy wymianie wchodzi 7.5L

Oleju nie bierze wcale.

Wiem zaraz napiszecie, że to niemożliwe.

Ja tam wierze...mi także nie bierze oleju :)

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano

... to w takim razie u mnie nie wyssali wszystkiego przez bagnet skoro zalali 6,3 L i na 2 dzień miałem wyrażny stan ponad max

... następnym razem poproszę jednak z korka spustowego i zobaczę i się zleje do zbiorniczka z miarką...

... prosił bym jeszcze o odpowiedz jeśli ktoś się orientuje odnośnie różnicy pomiędzy min a max ? patrząc na bagnet nie ma w sumie dużej odległości od min do max ale pewnie z LITRA będzie pomiędzy ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wszystkie v8 mają 7.5 litra oleju.. tylko w fabryce 8 wlejesz.. zmieniałem wiele razy u siebie jak i w m60 tak i w m62 3.0 4.0 3.5 4.4 bez różnicy 7.5 litra wchodzi.. wysysanie przez bagnet w v8 to lipa spójrz na konstrukcje miski położenie korka spustowego i położenie bagnetu i będziesz wiedział czemu tak mało odessali... v8 nie biorą oleju poniżej 500tys bo jest separator oleju w odmie :D
Opublikowano

nie jest to prawdą!

wymieniałem wczoraj olej sam

spuściłem przez korek w misce ale nie mierzyłem ile sie zlało, natomiast wlałem 8 litrów i jest na środku bagnetu !

lepiej jeździć godzinę jak lord niż całym miesiącem jak dziad
Opublikowano
kiedyś wlałem 8 litrów na drugi dzień musiałem odsysać bo było ponad stan... wiedz albo rozlałeś polowe po silniku, albo masz jakiś afrykański model z chłodnica oleju.. po drugie powinno być 3/4 na bagnecie a nie pół ..
  • 1 rok później...
Opublikowano

odgrzewam kotleta.

jestem przed pierwsza wymiana oliwy w m62b44 wiec prosze o odp na moje pytania.

olej - castrol magnatec lub ??? 5w30 lub 5w40

filtry - knechta kpl.

jak jest z odma planuje ja wymienic ale jescze sie nie orientowalem jak i co (tzn ile kosztuje i czy jest jakis problem przy wymianie)

prosz o wskazowki :D . 5 lat jezdzilem diazlem :) i zgubilem rachube jesli chodzi o benzyne :duh:

pozdr matty!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i