Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Doprowadzam już parę miesięcy mojego Compacta do ładu, więc oto parę pytań. Po pierwsze obroty mam tragiczne, stoję na światłach i non stop muszę na sprzęgle hamulcu i biegu stać i zmniejszać obroty a przy tym palić sprzęgło bo jak jest na luzie to obroty mam coś koło 2.5-3.0 tys. Silniczek krokowy wymieniałem, wężyki tak samo, gume od przepływki również, świece, filtr paliwa, filtr powietrza tak samo... Co jeszcze? Już mam dosyć tych obrotów, jak nie wysokie to czasem małe i tylko pyrka pyr pyr pyr a nie chodzi równo... Po drugie auto nie ma chyba takiej mocy, czuć moc ale do 100km/h tak jakby sprzeglo sie slizgalo, obroty nie idą do góry ale jest takie uczucie ze auto ryczy ale nie rozpędza się równo z tym rykiem... O co moze chodzic? No i ostatnie pytanie. Obrotomierz mi szaleje. Ogolnie skacze jak porąbany, najczesciej pokazuje 0 obrotow, a najlepsze jest to że jak włącze ogrzewanie na 4 bieg to obroty pokazuje normalnie... Jak by jakieś zwarcie robiło...

Bardzo proszę o pomocne odpowiedzi

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano (edytowane)

Na początek proponowałbym podjechać na komputer, sprawdzić błędy i skasować adaptację*.

EDIT:

* - zrobić reset. Przy okazji diagnostyki na kompie, zrobić reset za pośrednictwem tegoż właśnie interfejsu ["reset adaptation values"].

Edytowane przez Tomko
Opublikowano
Byłem na komputerze i nic nie pokazało. Tylko błąd sondy najpierw, kupiłem nową oryginalną Boscha i pokazuje błąd gniazda sondy. Nie wiadomo o co chodzi... Nie mam katalizatora w swoim aucie.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
Co do obrotów to bym sugerował 2 rzeczy: Nieszczelny dolot za przepustnicą,może pęknięty,albo kolektor źle poskręcany,któryś z węży pęknięty przy silniczku krokowym,albo poprostu linka za mocno naciągnięta od gazu
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Źle się wyraziłem?

DME się "uczy stylu jazdy". Nie mam racji? Jeśli nie mam, to proszę mnie poprawić, obiecuję, że zmienię poprzedniego posta, by nie wprowadzać nikogo w przyszłości w błąd.

I bardzo, ale to bardzo mnie kusi odpowiedź w stylu:

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

Mamy na forum coś takiego, jak wyszukiwarka, polecam wpisać "adaptacja DME" na przykład.

I jeszcze się przyczepię, że z reguły pytajniki się stawia PO pytaniu.

Opublikowano
W ogóle jakoś motasz, nie prościej napisać poprostu ZRÓB RESET? Robiłem nie raz i jest lipa. Myśle czy nie mam przebicia na którejś cewce, muszę wieczorem zobaczyc czy się iskrzy.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
Ja ci mówię sprawdź to co napisałem,a jak nie to podmień kompa
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif