Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

przejrzałem forum i na temat podgrzewanych uszczelek znalazlem ładne wywody ale nie do końca o to mi chodzi. ostatnio przyciemniałem szyby w moim autku i byłem przy zakładaniu boczków oraz ramek szyb. okazuje się że w tych plastikowych ramkach od środka auta jest taka gumowa "uszczelka" która jest poprowadzona u góry przy szybie i jest ona podłączona jakąś wtyczką do przewodów chyba też tych od podnoszenia i opuszczania szyb ale to pewnie tylko wspólna wiązka kabli. chciałbym dowiedzieć się czemu ma to służyć?? wiem że podgrzewanie uszczelek w drzwiach to to nie jest :) ale czy jest może opcja aby była podgrzewana szyba od góry aby nie zamarzała i można ją było normalnie otwierać w mrozy ?? czy ewentualnie powinno to działać razem z podgrzewaniem lusterek które grzeją jakąś mocą w zależności od temperatury zewnętrzenej razem ze spryskiwaczami szyby przedniej ?? Jeżeli będzie taka potrzeba to postaram się rozebrać tą ramkę i zrobię zdjęcie. dodam tylko ze w vinie nie mam nic takiego.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
jak wsadzisz rękę między zamykającą się szybę a ramę to szyba odbije i zjedzie w dół. najpierw spróbuj z kijkiem :D

witam

o tej opcji wiedziałem szyba zjedzie jakieś 10 cm przynajmniej u mnie nie zjeżdża całkiem na dół po takim "zabiegu" :) nie przyszło mi do głowy że to może być to wydawało mi się że krańcówka odpowiedzialna za to jest raczej gdzieś przy mechaniźmie (silniczku) pozostaje chyba po prostu odpiąć wtyczkę i podłożyć rekę przynajmniej jest "miękka" bo szkoda stracić szybę na jakimś kijku.

dzięki bardo za odpowiedź.

pozdrawiam

Edytowane przez jack daniel's
Opublikowano
Na górze ramki szyby od wewnętrznej strony jest takie półokrągłe zgrubienie, nie jest to uszczelka tylko właśnie zabezpieczenie co by szyba nikomu krzywdy nie zrobiła. Najprościej sprawdzić można zamykając szybę i w dowolnym momencie lekko nacisnąć palcem owe zgrubienie, szyba powinna od razu się opuścić kilka cm i wyłączyć. Pozdrawiam.