Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

posiadam BMW 520i z 97 r. imam nastepujacy problem.Wymienilem termostat poniewaz niedogrzawalo silnika.teraz jest juz ok- wskazowka idealnie w pionie lecz po paru kilometrach zauwazylem wyciek plynu chlodniczego z okolic pompy wody(tak mi sie wydaje) silnika nie przegrzewa a ogrzewanie jest idealne,

dodam ze plyn wycieka tylko na krotkich dystansach tzn ok 2-3 km. co to moze byc, czy to pompa wody?

Opublikowano
jezeli cieknie przy pompie to napawno jest do wymiany powinien byc jeszcze taki nalot bialawy po wyschnieciu
Opublikowano
A może po prostu nie dokręciłeś dobrze obudowy termostatu, ewentualnie uszczelka tej obudowy jest już zmęczona, a z racji tego, że ruszyłeś wszystko no to cieknie. Moim zdaniem to dziwne, żeby pompa tak od razu po wymianie termostatu zaczęła cieknąc.No chyba, że to zbieg okoliczności. U mnie po wymianie termostatu zaczęło się lać też z okolic pompy. Później, po dokładniejszych oględzinach, okazało się, że to właśnie pod obudową termostatu cieknie. Zapodałem nową z aluminium, a nie plastik + uszczelka i śmiga jak ta lala. Wymyj to miejsce dokładnie pojeździj trochę i wtedy dokładnie sprawdź na pewno uda ci się zlokalizować wyciek. Skoro cieknie ci tylko na krótkich dystansach, to pewnie podczas dłuższej jazdy pod wpływem ciepła obudowa się delikatnie może rozszerzyć i w ten sposób uszczelnić wyciek.
Opublikowano
Tez sprawdzilbym obudowe termostatu. Wymienialem temostat u siebie pare tygodni temu i zaczelo mi cieknac na uszczelce, gdyz nie mialem nowej na wymiane. Ostatnio poluzowalem 2 gorne sruby, dokrecilem mocniej dolna i skrecilem jeszcze raz gorne - przestalo cieknac.
Opublikowano
No właśnie, po wymianie termostatu zaczynają się wycieki bo tęperatura cieczy wzrasta do ok.90st. czyli prawidłowej a co za tym idzie ciśnienie w układzie też wzrosło i wywala płyn w najsłabszym miejscu.Sprawdz też przelew w zbiorniczku wyrównawczym czy nie przytkany.
Opublikowano

Witam. okazało sie ze uszczelka korpusu termostatu przepuszczala na zimnym silniku.

Wymienione i odpowietrzony uklad. Dziala jak trzeba :)

Pozdr.