Skocz do zawartości

drganie kierownicy przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powielam ten watek z tematow technicznych, ale tam chyba zadko ktokolwiek to czyta.

Mam efekt drgajacej kierownicy przy hamowaniu (zaczyna sie juz nawet od niewielkich predkosci 60-70km/h) ale przy hamowaniu nawet z 220-230 nie ma jakiejs tragedii (i np efektu zwiekszajacego sie "lomotania" przy hamowaniu autem z duzej predkosci i slabymi/zuzytymi hamulcami)

Sprawdzilem bicie tarcz - wynosi 0.03mm. Czy to moze byc przyczyna? BMW podobnie jak inni producenci dopuszczaja 0.05mm

Jezeli nie to to moze felgi? Zalozylem do zimowek 17tki po prostowaniu/renowacji. Opony wywazone, chociaz sporo ciezarkow - nawet 60g

Co robic? :x

1) Szlifowac/wymieniac znowu tarcze? (maja moze 500km przebiegu)

2) Zalozyc nowe klocki (zuzyte w 1/3)?....wiem wiem przyoszczedzilem, powinienem zalozyc caly komplet a tak do nowych tarcz poszly lekko zuzyte klocki.

3) Walczyc z oponami, chociaz kola sa wywazone (przekrecac opony na felgach by zredukowac liczbe odwaznikow)?

4) Sprawdzac dokladniej zawias? Na przegladzie technicznym wyszlo, ze nie ma zadnych luzow

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
  • Autor

Zawias sprawdzony - wszystko gra.

Jest lekkie pukanie jak auto jest podniesione na amortyzatorze - ale wg mechanika to normalne

Kola po przejechaniu 300km jeszcze raz wywazone - jedno bylo ok/ok, dwa pozostale po 10g dowazone, ostatnie chyba zgubilem ciezarek 40g

I wyjasnila sie takze sprawa z tarczami

Wyszlifowalem je - bicie ponizej 0.01mm

Rozpedzilismy sie do predkosci autostradowej, pierwsze hamowanie nie bija, pare hamowan - tarcze bija jak nie wiem co.

Szybki zjazd na podnosnik, zdjecie kola, tarcze jeszcze gorace - bicie tarcz 0,30mm :cry2:

Chytry 2 razy traci. Zaplacilem za tarcze Textrara - totalny badziew. :mad2:

Jak wiele osob na tym forum doradzala - hamulce kupuj tylko w ASO :cool2:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
  • Moderatorzy
Chytry 2 razy traci. Zaplacilem za tarcze Textrara - totalny badziew. :mad2:

Jak wiele osob na tym forum doradzala - hamulce kupuj tylko w ASO :cool2:

Textar to mialbyc markowy zamiennik??

Opublikowano

A co was tak dziwi ? Przeciez org. klocki z logiem BMW to czasami sa Textary.

Wg mnie ta firma jest bardzo dobra mialem juz kilka kpl. tarcz/klockow textara i wszystkie zuzywaly sie i pracowaly bez zadnych excesow.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
  • Autor

Pan z Textara powiedzial, ze to wyjatkowy przypadek i postaraja sie zareklamowac tarcze.

Podobno moje sie pokrzywily bo auto dlugo stalo :norty:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Ja miałem oryginalne Textary z logiem BMW montowane w fabryce tyle że w Z3. Tarcze i klocki przejecheały 90.000 km.

Sam założyłem na przód polskie mikody GT. Taaak sam zakładałem bez ASO i taaaaak polskie tarcze. Do tego klocki TRW.

Nic nie bije, nic nie pyli, nic nie piszczy.

Pozdro :-)

Kupię kierunek biały, lewy do Z3
Opublikowano
Mikody GT uchodza za dobre tarcze, no i wyglad ...lakierowany srodek na duzy plus.
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
  • Autor

Tarcze i klocki musze zrobic na tip tip bo zetka idzie do sprzedazy

Szkoda auta, ale potrzebne 4 siedzenia.

Cabrio raczej odpadnie - 200 litrow bagaznika nie pozwala na jakakolwiek podroz bez dachu, a Toyotowa pozycja za kierownica poraza :cry2:

Zostaje przy BMW...trwaja poszukiwania 335i coupe.

Beste Maschine der Welt
  • 1 miesiąc temu...