Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro (o ile test techniczny wypadnie ok) kupuję BMW 320d z komisu. Samochód jest sprowadzony przez komis, jeszcze nie zarejestrowany w Polsce. Sprzedawca wypisał mi, że dostanę od nich następujące dokumenty:

- faktura VAT (pełna z 23% vat)

- akcyza

- recycling

- badanie techniczne

- tłumaczenia

- brief

Czy jest to pełen komplet jaki powinienem dostać? Pytam, bo jeszcze nigdy nie kupowałem samochodu niezarejestrowanego w Polsce.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze ich wpis do ewidencji dzialalnosci gosp. Sprawdziłeś przebieg po VIN?
Opublikowano

W wydziale komunikacji dowiedz się czy będą wymagać VAT 25. Zasadniczo nie powinni, bo skoro kupujesz na fakturę, to ona jest już dowodem opłacenia VATu, ale np. u mnie w Swarzędzu wymagają tego dokumentu. A to 160 zł. Albo poszukaj w okolicy wydziału, który tego nie wymaga. Głupie to, skoro byle urzędas sam se decyduje co i jak, no ale co zrobić. Z mułem się kopać?

Ubezpieczenie dojazdowe miesięczne można za ok 50 zł wykupić. Na tym i na tablicach, oczywiście z papiurami, można jechać, a policja może, zależnie od humoru, zapodać Ci jedynie mandat za brak dowodu rejestracyjnego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mogą wymagać VAT-25 skoro VAT jest wyszczególniony na fakturze.
Opublikowano

Masz oczywiście rację. To samo piszą serwisy prawnicze, inne fora motoryzacyjne itd. Ale jak Ci się przysłowiowa baba przy okienku uprze?

Aktualizacja: dzwoniłem jeszcze raz do siebie do urzędu i tym razem dostałem info, że przy kupnie na fakturę jednak nie jest to wymagane. Co człowiek to inna wersja ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No dokładnie. Ale coś musiałeś pomylić, bo baba nie może się uprzeć w tym przypadku. Powód prosty. Urząd skarbowy nie wystawi VAT-25 bo nie ma z czego. VAT-25 wystawia się w dwóch przypadkach:

1) jak auto jest kupione na umowę lub fakturę ichniejszą z EU paragrafu 25 czyli taka nasza VAT marża. Wtedy składa się druk VAT-24 i otrzymuje stwierdzenie o braku obowiązku płacenia VAT

2) gdy auto jest kupione w handlu wewnątrzwspólnotowym na fakturę VAT w cenie netto i importer chce to auto zarejestrować w PL, wtedy musi zapłacić VAT i złożyć druk VAT-23 czyli o potwierdzenie zapłacenia VATu.

W tym przypadku VAT jest umieszczony na fakturze więc nie wchodzi w grę ani pkt 1 ani 2.

Opublikowano
Dzięki za uwagi. Już wszystko wiem - na mojej liście z pierwszego postu brakowało wpisu do ewidencji gospodarczej (ew. KRS) firmy sprzedającej, oraz zagranicznego dowodu rejestracyjnego. Brief nie jest za to potrzebny. Tak przynajmniej poinformowano mnie w Wydziale Komunikacji w Katowicach. Jutro dopinam transakcję, przebieg i przeglądy zweryfikowane w ASO BMW. Wszystko się zgadza.