Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dopadło i mnie ale trochę inaczej niż wszystkich. Problem dymienia występuje w różnych momentach. Raz bywa, że odpalę na zimnym i jest OK a po kilometrze zaczyna dymić na niebiesko że hoho, aż wstyd że bumka tak może :(, innym razem nawet na ciepłym w pewnym momencie robi to samo. Dym jest niebieski i cholernie gryzący z zapachem diesla w powietrzu. Silnik pracuje prawie równo ( jeśli nie liczyć drobnych drgań chyba z powodu drugiego wtrysku, który w INPIE pzy jałowym biegu i 1000 obrotach pokazuje poprawną korektę, a przy 3000 obr. ponad +3), przepływka dostaje to czego oczekuje ( wg INPA), reszta wskazań też wygląda OK.

Nie mam pomysłu, ale może ktoś to już przerabiał i zna wyjście. Pozdrawiam.

Opublikowano

hmmmm woda w baku ???

proponuje wlac do baku troche uszlachetniacza do ropy to przeczysci wtryski i przepali nagar

a możliwe że musisz zmienić stacje bo lipe tankujesz albo ktos przed toba tankował

Opublikowano
hmmmm woda w baku ???

proponuje wlac do baku troche uszlachetniacza do ropy to przeczysci wtryski i przepali nagar

a możliwe że musisz zmienić stacje bo lipe tankujesz albo ktos przed toba tankował

Hmmm, woda to chyba raczej nie ( jeśli niebieski dym to woda ???), chyba że już do vervy w Orlenie wody dolewają. Jeśli ktoś przede mną lipę tankował to we Francji jakieś 14 kkm temu, czyżby teraz sie objawiło.... A z uszlachetniaczem to może bym i spróbował ( chociaż producent nie pochwala żadnego dolewania czegokolwiek do paliwa... ).

Czy ktoś ma jakieś inne podejrzenia ?

Opublikowano

wiesz rózne sa objawy brudnego paliwa na stacjach teraz sie wody nie dolewa tylko zza wschodniej granicy tanią rope

oczywiscie to skrajne przypadki i mam nadzieje ze nie miałes takiego pecha

spróbuj zalac czyms do czyszczenia wtrysków i nagaru nie zaszkodzi jak raz na kilka K km wlejesz jakiego uszlachetniacza do diesli

sprawdz czy nie ubywa znaczaco oleju i czy w momencie tego poddymiania nie spadaja obroty

Opublikowano
może turbo puszcza olej do IC i czasem zasysa to silnik i daje niebieskim dymem?? luzy na wirniku masz?? olej bierze??

Cholera, jeśli tak jest to może być turbawka. Dzisiaj wyprzedzałem na czwórce i dociągnąłem do ok 140 km/h. W jakiś czas po wyprzedzeniu miałem objaw jakby turbina nie działała - kompletny muł jak wolnossący ! Czy możliwe, że turbina przestała działać, albo zmienna geometria się "zawiesiła ? Dopiero po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu turbina ożyła, jednak przy pociśnięciu (znów wyprzedzanie) chwilami słychać odgłos jakby jakiś wirnik uderzał o obudowę (łopatki turbiny ???). Turbawka pada ???!!!

A z dymieniem to dziwna rzecz - znowu tak jak ostatnio - odpalam, jadę ok 1 km i jest OK, potem kopci przez jakiś 1 km i przestaje. Właściwie to przyuważyłem że to się dzieje tylko na zimnym motorze...

Opublikowano

Bankowo turbina.

Jeśli luzy w normie to czyszczenie, piaskowanie pomoże. Jeśli nie to spory pieniążek trzeba będzie wydać.

I tak do następnego razu.

Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
a sprawdziłeś luzy wału wirników??

Nie brałem się do rozbiórki bo problem jest od przedwczoraj. Czy da się do turbiny dobrać bez demontażu wydechu ? Jak zmieniałem dwumas, docisk i tarczę to obejrzałem od spodu ale nic prostego. Może od góry da się to poodłączać żeby sprawdzić te luzy. Z tego co tu czytałem to po zdemontowaniu węża dolotu mogę "pomacać" wirnik, czy robi się to inaczej ?

Opublikowano
tak. ściągnij rurę dolotową do sprężarki i poruszaj wałkiem w górę/dół i do siebie/od siebie.

A która to z rurek albo do którego miejsca dochodząca bo w sprężarkach słaby jestem :(.

http://img23.imageshack.us/img23/4053/sprzarka.png