Skocz do zawartości

330i Problem ze stukajacymi zaworami po zmianie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Pisze poniewaz zaniepokoily mnie odglosy wydobywajace sie z glowicy po zmianie oleju - moze ktos z Was mial podobny problem? Jakis miesiac temu kupilem autko e46 330i silniczek M54B30 ktory zalany bylo olejem Castrol SLX 0W30 i zawory chodzily miodzio - jak pszczolki, az milo bylo posluchac. Wiadomo - po zakupie zmienia sie olej wiec w serwisie dowiedzialem sie ze do tego silnika powinno sie lac 5W30 - kupilem 7l Castrol Edge 5W30, zmienilem - jednak po 100km zauwazylem ze zawory zaczely niesamowicie stukac - normalnie diesel pelna para. Silnik dziala normalnie, pszyspiesza wszystko ok jednak to tluczenie jak sie podniesie maske mnie drazni niesamowicie. Poziom pleju OK. Mial ktos kiedys podobny problem? Moze ta zmiana oleju to zwykly zbieg okolicznosci z jakas usterka? NIe chce spowrotem zmieniac 7l oleju na SLX 0W30 byc moze nadaremnie jak na tym zrobilem ok 500km po zmianie. Z gory dzieki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam

Opublikowano
Hej, wydaje mi sie ze to zawory, glownie dzwiek dobiega od strony kolektora dolotowego. Co do tego moto doctora to moze i jest taka opcja ale autko bylo od poczatku serwisowane, z pelna historia i ciezko mi przyjac ze ktos mogl odstawic babola i wlac jakis syf. Tam jest hydrauliczne kasowanie luzow zaworowych no i olej ma znaczenie dla poprawnej pracy... Sam juz nie wiem. Ale dzieki za odp
Opublikowano
Podjedź do dobrego mechanika niech to osłucha. Ojej jaki wlałeś (jeśli jest to to co masz na opakowaniu bo róznie bywa) nie ma znaczenia. Odgłosy z okolić kolektora to mogą byc rownież wtryskiwacze lub vanos.
Opublikowano

Kolego ppatryk - poczytałem o tej czesci i jest to jakis zawor ktory otwiera sie przy ok 4 tysiacach obrotow powodujac jakies doladowanie dynamiczne silnika. On wydaje rozne dziwne dzwieki podobne do grzechotki. Wlasnie wydaje mi sie ze z tego miejsca moze taki halas dochodzic. Czasami pomaga przeczyszczenie - zajme sie tym jutro. Masz moze odnosnik do jakiegos postu na ten temat? Szukalem ale nie znalazlem niestety. Mozna dokupic jakis zamiennik czy tylko aso? Mozna to regenerowac?

Jesli chodzi o vanosa to rowniez nie - gdyby byl vanos to by bylo chrobotanie z przodu silnika, obroty by falowaly na jalowym i na dolnym zakresie obrotow silnika nie byloby mocy. Pozdrawiam