Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od niedawna jeżdżę modelem z tematu i z moich obserwacji, obliczeń i wyświetleń komputera i oczywiście wcześniejszego prześledzenia tematyki forum dochodzę do wniosku, że moje BMW pali za dużo. Wiadomym jest, że tym silnikiem nie pogania się więc i ja tego nie robię. Ale w cyklu mieszanym 11 l na 100 km to chyba za dużo prawda ? Stąd sięgam o pomoc Panów którzy znają się zdecydowanie lepiej niż ja na tych samochodach i zapytanie : co może byc przyczyną ?

Jeżdżę tym autkiem codziennie trasa miasto po trochu tego i tego.

Ostatnie 20,5 litra benzyny starczyło mi na 184 km...dramat...

Opublikowano
Nic tam nie ma za duzo :) mój automacik "pije sobie około 12-13l , a lpg i do 15stu :) okres zimowy :( latem to gdzies o 1,5 l mniej w tych samych warunkach

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano
Buuuu to trochę dużo jak na taka małą pojemnośc. Widzę, że faktycznie 2.5 to dużo lepsza opcja w takim bądź razie. Dzięki kolego za komentarz.
Opublikowano

W tamtym tygodniu wstawiałem gaz do takiego tylko ze 2002 rok ale przed liftingiem tez palił 11 benzyny w mieście (deklaracja właściciela) jak przyjdzie na przegląd po 1000km to zobaczymy ile gazu ale pewnie z 14 litrów

także twoje spalanie jest normalne.

Najlepsza opcaj to 330i

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem jak to jest ale ja uwazam ze BMW sa bardzo oszczedne. Mam E46318 z M43 i spalanie na trasie 6,8 w cyklu mieszanym ( u mnie 80% 100km/h i 20% 50km/h) 6,9L. W Polsce jak jestem to 7,1-7,2L. E35/5 palila podobnie.

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano
Faktycznie wygląda na to że spalanie Twojego 318 jest trochę za duże. Wg danych technicznych takie E46 powinno palić tyle... ale w mieście. Opisz może jak wyglądał ten cykl mieszany? A może masz coś nie tak z termostatem i silnik jest cały czas zimny? A może padła sonda lambda?