Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem otóż dziś zatrzymała mnie policja z powodu braku podświetlania rejestracji... . Patrz a tam nie ma ani żarówek ani tych plastików( nie wiem ktoś ukradła, czy wypadły). Teraz tam wszystko zardzewiało, jakiś zielony nalot jest i kiedy wkładam żarówkę to jest brak reakcji.

Co mogę z tym zrobić, wyczyścić ?

Czy trzeba kupić nowe?

Ten element się wymienia?

Jest jakiś bezpiecznik?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja swego czasu miałem podobnie i nie umiałem ustrojstwa rozebrać. Trafiłem na allegro używkę za grosze i po prostu zamieniłem listwę w całości. W starej wszystko niby działało jeszcze (włącznik bagażnika i oświetlenie), ale w pewnym momencie zauważyłem, że listwa zaczyna się krzywić od gorąca z żarówek. Środek się potopił i żarówki dotykały bezspośrednio do plastiku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja próbowałem rozebrać listwę, ale była klejona czy coś, bo nie dałem rady (może są zdolniejsi). Możliwe, że się po prostu tak stopiła wewnątrz, że nie szło się dostać do środka. Listwa jest na 4(?) śrubki i potem odpinasz wtyczkę i masz całość na wierzchu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
da sie to zdobić sam miałem taki zielony nalot i zrobiłem to sam w garażu. Musisz zdemontować 2 czrne kostki i je rozebrac

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam chętnie sie dowiem. Widocznie u mnie środek był tak potopiony, że nie rozkminiłem, jak to rozebrać.
Opublikowano
A więc tak na początku sprawa nie wyglądała zbyt dobrze. Zielo mówił dobrze, całości nie da się rozłączyć na dwie części. Jest sklejona lub zgrzana. U mnie płytka się pokruszyła na kawałki przy czyszczeniu więc musiałem wymyślić coś innego. Podłączyłem na krótko kabelkami to żarówki i śmiga aż miło:) Dziękuję za pomoc :)
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widze ze już sobie poradziłeś. Macie racje ze nie da sie tego rozdzielić bo jest to klejone. Miałem ten problem rok temu teraz dokładnie nie wiem jak to rozebrałem ale wydaje mi sie ze ta czesc z tej listwy co styla sie z klapa sa tam jakies wieksze dziury przez które wyjąłem te czarne kostki , no chyba ze zrobiłem to przez te dziury w których sa żarówki. Tak czy inaczej da sie to zrobić :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

właśnie przerobiłem temat i postanowiłem się podzielić by było dla potomnych. Sprawa okazuje się stosunkowo prosta.

1) odkręcamy listwę i odłączamy kostkę by ją wyciągnąć (kostka wpięta jest pod tapicerką, więc trzeba ją odchylić.

2) zrywamy z tyłu listwy uszczelkę. Nowa jest dostępna w aso jeżeli się nie uda zerwać jej delikatnie. koszt nowej chyba z 80zł.

4) wyjmujesz szare kostki w których osadzone są żarówki oraz kabelki spod plasitików. kostki były delikatnie przyklejone ale przy trochę mocniejszym nacisku wyszły ładnie. kabelki wydostałęm podważając śrubokrętem plastiki. Mikroprzełącznik wyjmiesz wysuwając metalową klamrę która go trzyma.

3) sprawdzamy działanie kabelków i stan korozji na kostkach w których osadzone są żarówki. U mnie korozja zjadła kabelki na stykach z kostkami i musiałem tam delikatnie podlutować. na drugiej kostce ułamał się kawałek metalu w miejsce którego wlutowałem 5mm drucika. Do sprawdzenia wykorzytałem 9voltową baterię i próbnik.

4) po zrobieniu napraw upewniasz się, że wszystkie obwody działają prawidłowo korzystając z baterii i próbnika.

5) wkładasz na swoje miejsce kostki żarówek

6) wciskasz kabelki pod plastik

7) naklejasz uszczelkę

8) i montujesz do auta

Cały obwód jest banalnie prosty i sprawdziłem go korzystając z 9 voltovej baterii oraz próbnika. Zanim tego nie rozebrałem wydawało mi się to skomplikowane bo z ekeltryką jestem na bakier kompletnie. Ale jest to na tyle proste, że na zdrowy rozum doszedłem co i jak. teraz wydaje się to banałem :)

Teraz obydwie żaróweczki oraz przycisk bagażnika działają bez zarzutu.

Wpadło mi też do głowy jeszcze jedno rozwiązanie.

Jeżeli korozja posunęła się tak daleko, że nie można tego naprawić wówczas można zrobić rzecz następującą:

1) Kupujesz nową listwę nie pomalowaną

2) ździerasz z niej uszczelkę

3) wyciągasz cały obwód z nowej listwy. Da się go wyjąc włącznie z mikroprzełącznikiem przycisku klapy. będzie to kilka kabelków, mikroprzełącznik, i dwie kostki na żarówki. Wszystko połączone razem.

4) wyciągasz obwód ze starej listwy i montujesz w jego miejsce ten nowy obwód wyciągnięty z zakupionej listwy

5) naklejasz uszczelkę na listwę. kup nową jak nie udało ci się ładnie zerwać starej.

6) zrobione!

Ktoś zapyta po co wydłubywać środek z nowej i wsadzać do starej. Ano dlatego, że pomalowanie takiej czarnej listwy kosztuje sporo. kupienie nowej listwy pomalowanej kosztuej 900zł, czyli jeszcze więcej. A i tak nie ma gwarancji, że kolor będzie dobrze dobrany, bo ten na aucie jest już trochę wyblaknięty.

Więc stosując powyższe rozwiązanie sprawę masz załatwioną za max 400zł. wykorzystujesz swoją dobrą listwę która jest w kolorze auta i montujesz w niej świerzutki obwód i gotowe.

Mam parę fotek, ale nie wiem jak zamieścić, więc gdyby ktoś się z tym głowił to służę pomocą.

Pozdrawiam

valdek

.valdek