Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zauważyłem, że do spryskiwaczów reflektorów nie ma żadnych wężyków, może ktoś napisać jaki schemat ma być, żeby to działało? wiem że zbiorniczek spryskiwaczy szyby znajduje się pod prawym przednim nadkolem, czy do tego samego zbiorniczka musi być podłączony spryskiwacz reflektorów ? z góry dziękuję.
Opublikowano

Tak. Pompka od spryskiwacza reflektorów jest umieszczona w tym samym zbiorniku na płyn co idzie na szyby, ale musisz pamietać że jest to inna pomka. Pompka do intensywnego zmywania reflektorów daje znacznie większe ciśnienie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Zaintrygowało mnie poniższe stwierdzenie :roll:

Tak. Pompka od spryskiwacza reflektorów jest umieszczona w tym samym zbiorniku na płyn co idzie na szyby, ale musisz pamietać że jest to inna pomka. Pompka do intensywnego zmywania reflektorów daje znacznie większe ciśnienie.

Pozdrawiam.

No i postanowiłem porównać powyższą wypowiedź kolegi o różnicach w rodzajach pompek do spryskiwaczy szyby i reflektorów bazując na danych z realoem z linku wklejonego przez kolegę martino281.

Oto wyniki:

pompka do spryskiwania szyby czołowej:

pompka sprysk./zbiornik płynu numer części 67128377612

spryskiwacz reflektorów:

Pompka sprysk./zbiornik płynu numer części 67128377612

Dla porównania jeszcze mój model z maja 2000 oraz dodatkowo z maja 2003:

zbiornik szyby czołowej numer części 67128377612

zbiornik do mycia intensywnego numer części 67128377612

zbiornik spryskiwaczy reflektorów numer części 67128377612

Wniosek: pompki do spryskiwaczy reflektorów i szyby są takie same :wink:

pozdr

Opublikowano
Witam

Zaintrygowało mnie poniższe stwierdzenie :roll:

Pozdrawiam.

No i postanowiłem porównać powyższą wypowiedź kolegi o różnicach w rodzajach pompek do spryskiwaczy szyby i reflektorów bazując na danych z realoem z linku wklejonego przez kolegę martino281.

Oto wyniki:

pompka do spryskiwania szyby czołowej:

pompka sprysk./zbiornik płynu numer części 67128377612

spryskiwacz reflektorów:

Pompka sprysk./zbiornik płynu numer części 67128377612

Dla porównania jeszcze mój model z maja 2000 oraz dodatkowo z maja 2003:

zbiornik szyby czołowej numer części 67128377612

zbiornik do mycia intensywnego numer części 67128377612

zbiornik spryskiwaczy reflektorów numer części 67128377612

Wniosek: pompki do spryskiwaczy reflektorów i szyby są takie same :wink:

pozdr

Nie ma się chłopie co intrygować. Jak byś był bardziej spostrzegawczy to byś zobaczył pompkę do zmywania reflektorów oznaczoną nr 3 na poniższym schemacie :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=61_0950&hg=61&fg=45:

nr części: 67 12 8 377 613

Dlaczego nie jest wyszczególniona pod schematem? Tego nie wiem.

Swojego czasu wymieniałem tą pompkę u siebie i pamiętam że nie dość że jest inna to kosztuje 3x tyle co pompka do spryskiwania przedniej lub tylniej szyby.

Pozdrawiam.

Opublikowano
zgadza się pompa od mycia intensywnego bo tak ona się wabi ma 3x wyższe ciśnienie, oraz większa średnicę otworu pompującego [fi. 10], a niżeli pompka od szyb [fi. 6]. oczywiście dla policji możesz założyć zwykłą pompę żeby tylko se psikała :lol: