Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed momentem Maciek_czescidobmw rozkodował mi (viewtopic.php?f=19&t=127871&start=1920) VIN E91 320D do którego zakupu mocno się przymierzam. Wyszła m.in. pozycja "ENGINE LAYOUT Redukcja mocy". Mogłoby się to zgadzać, bo auto jest z flotowego pochodzenia. Mam dwa pytania:

1. O ile ta moc może być zredukowana (model 163KM)?

2. Ważniejsze: czy tą blokadę będzie można w jakiś sposób usunąć? Jakie ew. koszty?

Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Moc jest zredukowana do ok. 150 KM

2. Jedziesz do firmy chip tunningowej i oni tworzą ci program jaki chcesz, np. mogą ci zrobić 163 KM i mogą również 200 KM twój wybór. Koszty ok 1500 zł.

Opublikowano

Czyli jest to jedynie software'owe ograniczenie, wgrywa się inny program do komputera i po sprawie? Silnik i osprzęt nie jest w żaden sposób zubożony.

Czy dobrze rozumiem?

Opublikowano (edytowane)
Czyli jest to jedynie software'owe ograniczenie, wgrywa się inny program do komputera i po sprawie? Silnik i osprzęt nie jest w żaden sposób zubożony.

Czy dobrze rozumiem?

Tak kolego dobrze zrozumiałeś, jest to tylko modyfikacja programu

Edytowane przez Peszko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko program jest zmieniony.
Opublikowano
Ja posiadam własnie takie auto - flotowe i mam własnie 150 KM.Samochód ten nieposiada jakiegoś niesamowitego wyposarzenia ale bylo naprawde w bardzo dobrym stanie sprawdzałem auto w Berlinie (ASO) .Samochod był wtedy trzy letni nawet zkontaktowali mnie z właścicielem firmy w ktorej auto jezdziło a była to firma jednoosobowa gdzie jezdził samochod przeznaczony do flot.Takze niektorzy sa sceptycznie nastawieni do samochodów flotowych ale ja jestem zadowolony nawet z tego wyposarzenia i ta moc wcale nie jest najgorsza aczkolwiek apetyt rośnie w miare jedzenia.pozdrawiam i powodzenia w zakupach.
Opublikowano
Jak to zobaczyłem na początku byłem wkurzony i w zasadzie chciałem zrezygnować z zakupu. Ale teraz widzę, że nie ma stresu. A może i dobrze, że auto miało mniejszą moc... Trwałości silnika na pewno to nie zaszkodziło :D
Opublikowano

ale też nie pomogło, głównym założeniem była zwykła oszczędność paliwa...

tak jak koledzy napisali, masz zwykłe auto z zmianą softu, obecnie możesz (Tuner) zrobić z nim wszystko, zmniejeszyć dodatkowo moc/moment też...

pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chodziło o "zwykłą oszczędność paliwa" poczytajcie bo było o tym na forum co to znaczy wersja flotowa :wink:

Jakoś szukałem na forum i nic nie znalazłem. Czy mozesz w skrócie opisać co znaczy "auto flotowe"?

• Zarejestrowani
Opublikowano
Np o to, że w niektórych krajach płaci sie wyższe podatki za auta trujące bardziej, a wersję flotowe sa sztucznie dławione żeby mieściły sie w niższej stawce ( btw też mam engine layout;) )

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

bardziej trujące tzn. dające z rury więcej CO2 na 1 km, więcej CO2 na 1km to nic innego jak większe spalanie...

czyli:

... głównym założeniem była zwykła oszczędność paliwa....

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2: