Skocz do zawartości

M40 w 316 compact niedogrzany,duzo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kumpel kupił niedawno takie auto i ogólnie jest bardzo zadowolony,narzeka tylko na spalanie które (co prawda krótkie odcinki miejskie,ale bardzo spokojnie jeździ)jest na poziomie 11-13litrów/100km.dziś miałem okazję jechać tym autem i zauważyłem, że wskaźnik temperatury nie osiąga 90stopni,jest tak w 2/3 drogi do tej wartości.niby 5 stopni na zewnątrz,ale przejechaliśmy ok 15km i dalej bez zmian.myślałem, że to może przez nawiew do środka ciepłego powietrza,ale jak wyłączyliśmy całkiem niewiele to zmieniło,odrobinę może wzrosło.

i teraz pytanie - co robić?co w pierwszej kolejności sprawdzić?termostat? płyn zmienić?czy to jest duże spalanie w takich warunkach i czy może wynikać z niedogrzania?

z góry dzięki za odpowiedzi!

Opublikowano
jak najbardziej moze wynikac z niedogrzania gdyz silnik zawsze wiecej pali zanim osiagnie wlasciwa temp robacza. i na pierwszy ogien idzie termostat. w sumie to standart w bmw .po jego wymianie powinno byc ok i przy okazji mozna zmienic plyn na nowy.