Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Elo. Tak jak na wstepie jestem ciekaw jaka opone moge na taka fele nałożyć? czy 235 50 tył i 215 50 przód da rade założyć bez obcierania i w miare komfortowo? Co radzicie?
Opublikowano

Pozwólcie, że sie podepne pod temat, bo właśnie miałem zapytać na forum o tę samą poradę. Jestem od dwóch miesięcy posiadaczem E39 523i M-pakiet z 1999 roku. Na lato zamierzam zmienić felgi i opony na 17'', gdyż teraz samochód stoi na 19-stkach (takiego kupiłem). Na drzwiach jest podany fabryczny rozmiar opon jaki powinien być do tej wielkości felg: 235/45/17 - przód i 255/40/17 - tył.

Moje pytania:

1) czy nie będzie za niski profil na nasze drogi? Może by lepiej 235/50/17 przód i 255/45/17 na tył?

2) felgi, które mam na oku są do M-pakietu i wszystkie 4 szerokości 8''. Czy ta szerokość będzie OK dla wyżej wymienionych rozmiarów opon i czy nie powinno się mieć na tył szerokość 8,5''?

3) jakie optymalne ET?

Dziękuję serdecznie za porady i przepraszam za wtargnięcie sie do cudzego tematu. Ale przynajmniej podpowidziałem jakie powinny być opony do 17-stek według wskazań fabryki.

Pozdrowienia

Opublikowano

1) czy nie będzie za niski profil na nasze drogi? Może by lepiej 235/50/17 przód i 255/45/17 na tył?

Nie bedzie lepiej, fabryczna srednica kol jest po to, aby sie jej trzymac, od predkosci obrotowej kol zalezy poprawne dzialanie predkosciomierza, ABS i DSC (a ta wynika z ich srednicy).

2) felgi, które mam na oku są do M-pakietu i wszystkie 4 szerokości 8''. Czy ta szerokość będzie OK dla wyżej wymienionych rozmiarów opon i czy nie powinno się mieć na tył szerokość 8,5''?

Z tego co pamietam, M-pakietowe felgi do E39 mialy 9.0 szerokosci z tylu i warto byloby wlasnie taki komplet mieszany kupic. Jezeli bedziesz mial 4 felgi tej samej szerokosci to mozesz zalozyc na nie 4 takie same opony 235/45R17.

3) jakie optymalne ET?

Jezeli wybierasz oryginalne felgi, ktore byly montowane w E39 to ET nie powinno byc Twoim zmartwieniem. Parametry wszystkich felg montowanych do tego modelu znajdziesz tutaj http://felgenkatalog.auto-treff.com/ , felgi z innych modeli nie beda pasowaly ze wzgledu na inna srednice kolnierza centrujacego piasty.

Opublikowano
Dzięki wielkie, Vermilion, za wyczerpujące odpowiedzi i za porady. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszem gelo5. Powodzenia wszystkim.
Opublikowano

miketcho nie ma za co przeprzaszac :cool2:

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie szerokości 235! czy nie beda one za szerokie do silnika 2.0D, wiadomo nie jest to przecinak :wink:

Opublikowano

No i właśnie dlatego, że nie jest to przecinak, to nie odczujesz zbyt wielkiej straty na dynamice :-)

Poza tym, umówmy się, nie zakładasz 17" dla poprawy trakcji, tylko dla wyglądu. Więc z jakimiś tam kosztami trzeba się liczyć, a utrata pół sekundy na przyspieszeniu czy pół litra na spalaniu to chyba nie jest wielki problem.

Opublikowano
Myślę, że 235 będzie ok to tego silnika. Sprawdź na tabliczce na drzwiach. Ja mam E39 523i i na mojej jest napisane, że opony 235/45/R17 przód i 255/40/R17 - tył powinne być stosowane do następujących silników: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1a7c98e9ca61842.html, wśród których, jak widać, jest i 520d. Tak że chyba nie powinno być problemu.