Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

panowie mam pytanko dzis zakupilem e39 530i kombi i wszystko jest ok nie dziala tylko otwieranie klapy z pilota i nie zamyka sie po wcisnieciu guzika

pomyslalem ze to maly problem wiec sobie naprawie :)

moze ktos wie w czym tkwi problem. po wcisnieciu guzika na klapie ( nad rejstracja) klapa powinna sama podniesc sie do góry,

lecz tego nie robi slysze dzialajacy mechanizm ale klapa tylko sie otwiera i do góry nie idzie :(

to samo sie dzieje kiedy bagaznik jest otwarty i wciskam guzik i nic, slychac mechanizm i mimo to klapa nie zamyka sie ....

wie ktos moze w czym tkwi problem???

Opublikowano
Ta klapa jest hydrauliczna nie elektryczna i tu tkwi problem .Masz poprostu za mały stan oleju w pojemniku.Jest on zamontowany na pasie gdzie jest koło zapasowe .W serwisach mozesz kupić taki czerwony olej ale razem z uszczelkami i to kosztuje około 200zeta albo juz wiecej ,ale mozesz tam wlać inny olej hydrauliczny i napewno bedzie działało
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
mam guzik ale nie nie dzieje sie po jego wcisnieciu zeczywiscie iest cos pod kolem zapasowym myslisz ze dolanie oleju pomoze ? jak sprawdzic jego stan czy jest za malo ?
Opublikowano

Standardowo naciśnięcie klawisza na pilocie zwalnia jedynie blokadę zamka i klapa lekko odbija, a już rączką musisz ją dźwignąć sam :mrgreen: . To samo masz z przyciskiem w środku po lewej stronie na dole. Inaczej jest, jeśli masz na klapie po jej otwarciu od wewnętrznej strony klawisz pozwalający zamknąć klapę mechanicznie przez system - w tedy problem tkwi pewnie właśnie w mechanizmie.

A to co masz w kole zapasowym to pompa automatu poziomującego zawieszenie tylne (NIVO), które za otwierania i zamykanie klapy - o ile się nie mylę - nie odpowiada.

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
W Allegro wpisz "E39 pompa NIVO". Masz tam zdjęcia pomp. Jak twoja wyglada tak samo, to masz nivo :mrgreen:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
Ludzie co wy piszecie pompa niwo jest montowana w środku koła zapasowego i odpowiada za poziomowanie zawieszenia ,a pompa od hydrauliki klapy jest na wewnętrzym pasie bagażnika po lewej stronie okolice klinu pod koła .Jeśli na tylnej klapie z lewej strony od podświetlenia jest taki czerwony przycisk to jest klapa automatyczna.
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano

przycisk jest wiec kalap jest automatyczna ...

tylko ze nie dzila znaczy sie slychac mechanizm ale sie nie opuszcza ani nie podnosi.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta :P

Mam ori hydrauliczną klapę,ale niestety nie działa z pilota :cry: oczywiście z przycisków w klapie jak i w aucie działa normalnie a po naciśnięciu otwierania klapy na pilocie tylko odskoczy i nic więcej,pompka się na załącza i trzeba nacisnąć przycisk w klapie,żeby się otworzyła :mad2:

Podmieniałem już moduł HKM na schemacie nr 11: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=61_0121&hg=61&fg=25 i praktycznie nic się nie zmieniło,jedyna zmiana jaka była to,to że po naciśnięciu guzika w aucie (tego po lewej)klapa tylko otwierała się,a zamknąć się nie chciała,na moim otwiera się i zamyka.

Nie wiem czego to dalej się czepić,może ktoś z Was coś pomoże :?: bo mi się kończą pomysły :idea: