Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio oglądałem 525i z silnikiem N52. I zauważyłem że na wolnych obrotach na fotelu kierowcy wyczuwalne są wibracje przypominające raczej diesla, przy włączeniu np. klimatyzacji, wyraźnie się wzmagają. Sam silnik kiedy na nim położę rękę również drży, podobnie wydech z tyłu. I ogólnie silnik sprawia wrażenie głośnego, ale z tego co widziałem na YT inne N52 też podobnie brzęczą (nie chodzi mi cykanie uszk. popychaczy) Miałem kilka benzynowych bmw, co prawda starszych, ale niektóre z nich chodziły tak że nie było słychać nic poza szumem pasków i alternatora, a wibracji nie było żadnych. Słowem aksamitna praca, czy to już odeszło? Znalazłem taki film, czy u was również udałą by się taka sztuczka z monetą?

Opublikowano

U mnie w 530i (M54) nie czuję żadnych wibracji - owszem czasem czuć i widać na zegarze minimalny spadek obrotów silnika przy uruchomieniu klimatyzacji ale trwa on dosłownie sekundę :)

Na zewnątrz słyszę tylko paski i osprzęt silnika ale wibracji jest całkowity BRAK

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

U mnie jak u kolegi wyżej z tym że szczególnie latem czasami tak jak by delikatnie drży kierownica na postoju - jak ją delikatnie ruszę (np.2cm) w prawo/lewo to ustaje. :?:

A z monetą nie próbowałem bo nie mam takiej monety :wink:

Opublikowano

Jeździłem dzisiaj trochę po mieście i specjalnie na to zacząłem zwracać uwagę o czym pisał kolega cdxa. Jedyne co zauważyłem to to że przy każdorazowym odpaleniu samochodu przez pierwsze ... ja wiem może 4 sekundy czuć jakby nierówną (nie wiem czy to dobre określenie) pracę silnika - chociaż bardziej nazwałbym to układaniem się elementów wewnątrz i "wprowadzanie" w ruch.

W trakcie jazdy jazdy nie czuć nic, a na rozgrzanym przy postoju słychać jedynie pracujący osprzęt i mruczący silnik

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
U mnie w 530i (M54) nie czuję żadnych wibracji - owszem czasem czuć i widać na zegarze minimalny spadek obrotów silnika przy uruchomieniu klimatyzacji ale trwa on dosłownie sekundę :)

Na zewnątrz słyszę tylko paski i osprzęt silnika ale wibracji jest całkowity BRAK

U mnie w 520i tak samo