Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Przejrzałem forum i nie znalazłem podobnego problemu.

2-3 dni temu używałem E30. Dzisiaj wsiadłem wcisnąłem pedał sprzęgła i wszedł bez żadnego oporu, luźno do samej podłogi. Jak puszczę to wraca na górę (nie zostaje w podłodze) ale chodzi luźno.

Co się mogło stać?

Przez ostatnie 2 noce było -25 st. C. Czy mróz mógł spowodować taką usterkę? Może coś przymarzło i jak przyjdzie odwilż to puści?

Wcześniej nie było żadnych objawów zużytego sprzęgła. Działało bez problemu, łapało w połowie wysokości, nic nie szarpało, nie ślizgało się...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdź stan płynu hamulcowego. Pewnie pękł jakiś przewód od sprzęgła i wyciekł płyn.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ale jakby płyn hamulcowy wyciekł to hamulec też powinien być chyba miękki?

Głowy nie dam, ale chyba pedał hamulca jest twardy jak zwykle - rano sprawdzę...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hamulce bedą jak w zbiorniku bedzie nawet minimalna ilość płynu. Do sprzegła jest potrzebne by było tego płynu zawsze w okolicach maks. Jak płyn hamulcowy jest bardzo stary to mógł zamarznąć. Nie od dziś wiadomo że płyn ham. hłonie wodę i zaleca się jego wymianęco dwa lata. Niestety wielu tego nie robi. i wtedy są problemu, rdzewieją zaciski od środka i tłoczki. Czasami coś zamarznie. Jak coś daj znać.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Sprawdziłem.

Płyn hamulcowy mam chyba w normie - mniej więcej 2/3 pomiędzy podziałką min - max.

Płyn wymieniłem w czerwcu 2010 na oryginalny BMW. Ale wtedy kupiłem ten smaochód więc nie wiem jak często był wymieniany wcześniej przez poprzednich właścicieli.

Pozdrawiam

Bastek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm... a nie działa Tobie to sprzegło? A w wysprzegliku przy wymianie też był płyn przelany na świeży?? Sprawdź czy przewód nie pękł jakiś co idzie od pompy do wysprzeglika. Jak jest wszystko wporządku to są trzy wyjścia. Albo wysprzęglik, albo pompka albo docisk.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Nie sprwdzałem "organoleptycznie" czy sprzęgło działa. Pedał zaczął luźno latać to na włączonym silniku nie próbowałem wrzucać biegu, żeby skrzyni nie nadwyrężać.

Czy w wysprzęgliku płyn był zmieniony to nie wiem...

Gdzie jest pompa a gdzie wysprzęglik? :wink:

Bo nie wiem gdzie szukać przewodu...

A skoro podajesz tylko 3 możliwe przyczyny to znaczy że ne bardzo jest szansa na to że coś przymarzło w związku z dużym mrozem? Zrobiłem ze 150 km, wieczorem postawiłem samochód pod domem, w nocy było -26 st. C. Nie ma takiej opcji że gdzieś podczas jazdy dostała się woda, która zaraz potem zamarzła?

Pozdrawiam

Bastek

Opublikowano
To jest bardzo czesty przypadek masz sprzegło hydrałliczne czyli steruje nim hydrałlika czyli wysprzeglik jest on przy skrzyni biegów wjedz na kanał i go zobaczysz tam jest taka uszczelka ktora pęka ale nistety nie da sie jej kupic a nowy wysprzeglik cale 30 zł wiec to nie majatek
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
Opublikowano

Być może najbardziej prawdopodobne to zużyty wysprzęglik ,

czyli wyciekł płyn /hamulowy/ .

Przy wielu latach eksploatacji/ ... 10 i więcej ...- to ma prawo

się tłoczek/guma zużyć .

Podsumowując, wyciekł :

-przez pęknięty przewód / duży mróz jest "dobrym"

usztywniaczem takich gumowych przewodów

-przez zużyte tłoczki/gumki w wysprzęgliku

Szukaj czy nie jest mokry dywanik kierowcy .

U mnie tak było .

Zajęcia sporo , ale to prosta robota - dasz rady ...

A przy okazji zwróć uwagę na gumowe przewody hamulcowe .

Ja je wymieniałem w e36 , 318i / auto z 1997r. / - koszt jednego ok.35zł .

SĄ cztery .

Stare był sztywne /...w pokojowej temp. ...

Po wymianie mam spokojną jazdę .

No to szerokiej drogi.

panta rei
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzisiaj temperatura zrobiła się powyżej 0 st. I niestety nic nie pomogło więc faktycznie trzeba się przyjrzeć wysprzęglikowi.

Zakładając że to wysprzęglik padł to czy możliwe jest że płyn hamulcowy z niego zszedł a w zbiorniczku płynu hamulcowego jest właściwa ilość?

A przewody hamulcowe są gumowe? Ja się nie znam ale u mnie ze zbiorniczka wychodzą dwie cienkie metalowe rurki, które idą gdzieś na przód (do pompy?) a z tego czegoś wychodzą 4 takie metalowe rurki. Jedna z nich idzie w okolice skrzyni biegów.

Muszę chyba z tym pojechać do mechanika.

Tyle że do najbliższego sensownego mam 70 km więc jechać taki kawał na holu to mnie szlag trafi... :duh:

Pozdrawiam

Bastek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do pompki idą tylko przedow ze zbiorniczka. Taki gumowy z boku. Te cztery poniżej to z pompu hamulcowej. Daj jakiegos meila to podeśle foty jak to u mnie wygląda.
Opublikowano

Sebastianie kochany! :mrgreen:

Ja Ci tu podsyłam linka do najlepszej książki o E30 i wczytaj się w rozdział o manualnej skrzyni i sprzęgle. To świetna rzecz, nawet jak ktoś nie ma pojęcia o mechanice. Dużo obrazków i proste sformułowania. Nie ma nic lepszego od Bentleya do E30.

http://rapidshare.com/#!download|419tl2|360399828|e30_bentley.rar|161184

BTW - wysprzęglik to po angielsku slave cylinder (cylinderek roboczy)

Aha - przewody, które opisałeś, że idą do przodu auta i później z takiej puszki wychodzą 4, to będą chyba przewody wychodzące z pompy ABSu, więc nie to ;) Na tej puszce (o ile o tej samej myślimy) jest napis ABS.

Pozdro

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Witaj

1.

Dla e36/318i 1997r , taki mam - patrz rysunek

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=21_0059&hg=21&fg=10

Opis jest po polsku / ... i tu , dla 318 jest : wysprzęglik i pompa sprzęgła .

Czyli rozbudowane .

Co więc u Ciebie do zrobienia , to faktycznie coraz więcej kłopotów ...

---------------------

2.

Wyżej podałem Ci uwagę ,iż powinieneś jeszcze zwrócić uwagę/wymienić - coś

takiego jak gumowe przewody hamulcowe .

One nie mają związku ze sprzęgłem /...jedyny związek - to że to też guma ...

czyli się starzeje , czyli pęka... //

I , są one /...przewody gumowe hamulcowe ... przy zaciskach hamulcowych , czyli

zaraz przy kołach . Po to są gumowe , aby koło miało swobodę ruchu .../ w końcu

koło się skręca , i buja góra dół ... /

Tu

masz zbiorniczek płynu hamulcowego / leży na pompie hamulcowej

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=34_0491&hg=34&fg=25

----------------------

Nie mam e30 , stąd powinni mnie poprawić koledzy - którzy go mają .

popróbuj też sam tu : http://www.realoem.com/bmw/select.do?kind=P&series=E30&arch=1

pozdrowienia

panta rei
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc.

W końcu zaholowałem samochód do mechanika.

Faktycznie padł wysprzęglik.

...nowy wysprzeglik cale 30 zł wiec to nie majatek

35 zł kosztuje w Intercarsie zestaw naprawczy do wysprzęglika.

138 zł kosztuje w Intercarsie wysprzęglik TRW.

358 zł kosztuje w BMW oryginalny bmwoski wysprzęglik.

Pozdrawiam

Bastek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lukas/trw 100, zą zamienniki nawet za 50, zestaw naprawczy 15. i nie żadne allegro tylko normalny sklepik w centrum sosnowca.

Dobrze żę auto jeździ. Dalszej bezawaryjnej jady życzę.

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

InterCars jest drogi - ceny w normalnym sklepie są niższe.

Dopiero z rabatem warszatowym ( ok 35% ) zaczynają byc konkurencyjne

Ale po co szukać w intercarsie jak przed oczami mamy banner partnera sklepu internetowego

Pozdro Bastek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na szczęscie od nich nie kupuje bo dają za małe rabaty. Inne hurtownie się bardziej starają i mają na wiele pozycji o niebo lepsze ceny hurtowe niż IC. Już nie jeden mechanik się zdziwił żę te same części kosztują u mnie mniej niż on kupuje w IC.