Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam mam taki problem że czasami mrugają tzn. tak pulsują wszystkie światla w samochodzie a xenony włączają się i wyłączają. Zmierzyłem ładowanie i podczas jazdy się cały czas zmienia nieraz jest 14 póżniej spadnie trochę tak do 13.5 nieraz do 13 nieraz przeskakuje tak z 13,5 na 13. jest to normalne? Jak nie to co to może być? Proszę o odpowiedź Edytowane przez Adriano545
Opublikowano

za poziom napiecia jest odpowiedzialny regulator napiecia( to cos ze szczotkami)

ale napiecie mozliwe ze skacze jak wlaczasz dodatkowe odbiorniki pradu z tym ze na sekunde spadnie do 12-13V i po chwili ów regulator ma za zadanie podniesc je do 14,4V

jezeli nic nie zalaczasz podczas pomiaru i nie wlacza sie wentylator to napiecie powinno byc stałe 14,4v

i nie jest to napiecie ladowania jak wiele osób pisze, a jest to ogólne napiecie na instalacji podczas pracy silnika

zapala sie kontrolka ładowania???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wiesz tak jak pisałem może spaść na ułamki sekund jak coś dołaczasz co pobiera prąd jeżeli puszczasz gaz to nie powinno sie zmniejszać do mniej jak 14.4V

sprawdz regulator( stosunkowo nie droga część) tyle ze w aucie dolaczają sie urzadzenia o których nawet nie masz pojecia(podgrzewacz,aut ssanie,nadmuch do srodka auta) ciężko to zdiagnozować nie widząc wskazań miernika :(