Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z tytułem postu chciałbym sie dowiedziec jaki mam wybrac akumulator. Obecnie mam 45Ah i nie wiem czy mam wymieniac na taki sam czy na wiekszy np 50Ah lub 55Ah . Na pewnym forum znalazłem taka informacje dotyczaca akumulatorow ze wybor :

"Zależy od pojemności silnika i tak:

do 1300 cm3 - 44 Ah

1300-1500 - 50 Ah

1500-1900 - 55 Ah

i pow. 1900 - 62 Ah" Zgodnie z tym powinienem miec 55Ah ale sa opinie ze nalezy wymieniac na taki sam czyli w moim przypadku na 45Ah.

z góry dziekuje za odpowiedzi :roll: :roll:

Opublikowano

45-55 Ah w sam raz. Lata pięknie chodziła mi zwykła Centra 45Ah. Teraz mam Centrę Optimę 50 Ah, za wcześnie mówić czy udana.

Przed zakupem sprawdź jaki układ biegunów aku potrzebujesz :!:

Są akumulatory "lewe" i "prawe" :!: :!: :!:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

rapid litosci!!!! wytłumacz mi to na chłopski rozum ten układ biegunów i jak to sprawdzic bo ni cholery nie wiem :oops:

a tak to pozatym gdzie mozna kupic w tej cholernej stolicy akumulator boscha ale po lewostronnej czesci tego "miasta" nie znam ani jednego sklepu z czesciami błagam niech sie ktos zlituje :(

Opublikowano

Zamiast tłumaczenia - rysuneczek z akumulatorem "lewym" i "prawym".

http://img406.imageshack.us/img406/1746/aku8nk.jpg

Przed kupnem, sprawdź gdzie w twoim aku jest +, a gdzie - :!: W sklepie ci nie podpowiedzą.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

ja tez miałem ten problem pol roku temu. kupiłem cetre plus 50 AH kosztowała 176 zł mam 24 miesiace gwarancjii zadnych problemów jak na razie zobaczymy po zimie, chociaż autem byłem juz w gorach na razie było -6stopni zero problemów zobaczymy przy -20.

sprzedawca moze ci polecać boscha, ale ja go nie polecam. jesli nie kupisz w niemczech albo ASO to owszem, ale u nas w polskim sklepie z pewnością dostaniesz hiszpański albo bułgarski :nienie: :nienie: :nienie: nie polecam.

pozdrawiam

http://missnativapma.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/a_bmw_z4_hartge.jpg

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin