Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW e36 z silnikiem m50 w instalacji gazowej 2 generacji (czyli zwykły gaz), mam problem z tym gazem dlatego ze wybucha i taka gumka od silnika oraz wężyk pod zebrami wypada, gdy je wsadzę to wszystko działa dobrze. Najczęściej staje sie to wtedy gdy trochę ja pocisnę do 5tys obrotów na każdym biegu i gdy już jestem na światłach, chce ruszyć a on po prostu wybucha.. Nie wiem zbytnio czym to jest spowodowane... Nie wiem czy sie wiąże z tym tematem ale gdy przełączam go na gaz to czuć ze ma moc po przejechaniu około 2km czuć ze stracił trochę mocy oraz falują mu obroty gdy jest na jałowym. Jest tez taka sprawa ze im bardziej rozgrzany jest silnik tym bardziej go tak "telepie" całego.. Nie wiem czy to jest związane z tymi wybuchami czy nie :oops: . Prosze o pomoc :cry:
Opublikowano
Najczestsza przyczyna wystrzalow jest zaplon stare przewody WN lub zuzyte swiece. Wymien przewody WN i swiece i wtedy moze sie poprawi. Kolega tak mial. Byc moze masz zbyt uboga mieszanke. Sprawdz czy masz szczelny dolot itp. Ewentualnie podjedz do gazownika.
Opublikowano
Witaj.Po pierwsze to przewodów nie wymienisz bo ich tam niema (są tylko krótkie łączniki pomiędzy cewką zapłonową a świecą).Z opisu wynika że najprawdopodobniej masz uszkodzoną cewkę zapłonową (jedną lub dwie z sześciu).W tym modelu silnika często się sypały cewki i objaw właśnie tak wyglądał, że silnik niby pracuje poprawnie lecz raz na jakiś czas dostaje drgawek i kichnie na gazie przy przeciążeniu.