Skocz do zawartości

[E34] Problem z elektryką -zapłon pozycja 2 nie halo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno zakupiłem pierwsze E34 520i i próbuje zrobić z niej cacuszko, jednak jestem zielony w temacie. Umówiłem się do polecanego przez Was Mag-polu na wstępna inspekcję, niestety rano nie mogłem uruchomić auta, żeby tam pojechać.

Po uruchomieniu stacyjki zapala się tylko podświetlenie zegarów, radio, komputer i kontrolka poduszki. Reszta kontrolek i inspekcja nie zaświeca się. Nie działają szyby ani światła pozycyjne. Po przekręceniu dalej rozrusznik kręci normalnie, ale nie odpala. Podejrzewam problem z pozycja 2 stacyjki, jednak po rozebraniu kostka stacyjki wydaje się być w porządku (ginie napięcie na każdym kolejnym styku po przekręceniu kluczykiem).

Po ustawieniu kluczyka na pozycji 2 wiele bezpieczników nie ma napięcia.

Co z tym dalej zrobić? Pojechałbym do elektryka, ale nie mogę ruszyć z garażu.

Co więcej mogę sprawdzić, czy oprócz komory silnika i pod tylnym siedzeniem są jeszcze gdzieś bezpieczniki? Może doprowadzić gdzieś prowizorycznie napięcie coby uruchomić i dojechać do warsztatu?

Dziękuję za pomoc.

Grzegorz

Opublikowano

Roboczo możesz spróbować odpalić na pych czy linkę.

Co do problemu ze stacyjką to może być gdzieś brak styku.

Opublikowano
sprawdz napiecie akumulatora przy rozruchu, jezeli spada pozniej 10V to mozliwe, ze akumulator slaby i mozesz krecic rozrusznikiem, a silnik i tak nie wystartuje. w sam naprawiam bylo to gdzies opisane, wiec radze to tez sprawdzic, a najlepiej, tak jak koledzy napisali - probowac na pych :)
Opublikowano

Probowałem na pych i wszystkie opcje, stacyjka OK, akumulator OK i nie ma napięcia na bezpiecznikach.

Jutro laweta i Mag-Pol. Zobaczymy, co wymyślą.

Dzieki koledzy za pomoc.

Opublikowano

Problemem okazały się być zaśniedziałe nózki przekaźnika dołóżonego przy montarzu alarmu. Przekaźnik był schowany gdzieś pod knsolą.

Punkt dla elektryka z Mag-Pol.