Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam problem z szyberdachem w swojej e38, mianowicie... szyberdach uchyla się jesli chodzi o opcję uchylenia ukośnego tego niewielkiego, zamyka się tak samo, natomiast jeśli chcę otworzyć cały szyberdach to niestety ale mechanizm przestaje pracować po pewnym momencie i w ogole nie reaguje tak jakby to byl koniec otwierania, patrzylem u góry i kazałem znajomemu trzymać przycisk otwierania do siebie, szyber osunął się w dół zeby mogła schować się pod spód szyba ale proces chowania szyby od razu się zatrzymuje i nie ma zadnej reakcji na klikanie ponowne, poprostu sie zatrzymuuje i koniec, nie slychac nawet po powtórnym kliknieciu ze cos tam pracuje albo sie klinuje..poprostu zamiera... ; / ten meszek ochronny podsufitki szyberdachu patrząc od wnętrza samochodu uchyla się może od pozycji zamkniętej jakiś 1cm max, nawet szczerze mówiąc nie widać że jakś szparka jest. Ewidentnie jest coś nie tak, mechanizm otwierania całego szyberdachu zatrzymuje się w swojej początkowej fazie i tak już zostaje.... pozostaje mi conajwyzej tylko jego zamknięcie spowrotem lub uchylenie na ukos minimalne. O co moze chodzic:/???
Opublikowano
U mojego kolegi w poliftowej 735i jest podobnie. Szyber też chodzi jak chce. Na forum 7er wyczytałem o resecie dachu. Trzeba przycisnąć przycisk uchylania i trzymać 20 sec. po tym czasie powinno nastąpić wyraźnie, słyszalne kliknięcie. Trzymamy przycisk kolejne 20 sec i puszczamy. Sprawdzałem u kolegi i po takim zabiegu szyber chodził za każdym razem inaczej. Np. Po jednym z takich zabiegów szyber pięknie uchylał się do góry i zamykał ale za to wogóle nie można go było przesunąć.
Opublikowano

czyli za duzo nam to nie mówi... : / skoro to nic nie pomogło bo szyber chodził jak chciał... u mnie nie przesuwa sie tylko się uchyla i to wszystko, co do tego co opisales to najpierw trzymac 20 sekund guzik i po słyszalnym kliknięciu niby puścić i przytrzymać ponownie 20 sekund tak?

PROSZĘ O POMOC! :(

Opublikowano
Tak jak pisałem po jednym z takich zabiegów szyber uchylał się tylko tak jak u Ciebie, po kolejnej próbie można go otwierać ale nie chodzi tak płynnie jak w moim aucie. Przytoczyłem tylko jak było to opisane na 7er. Ja próbowałem u kolegi kilka razy ale w sumie nie przyniosło to idealnego rozwiązania problemu. Aha, i nie puszczaj przycisku. Trzymaj około 40 sekund a potem sprawdź jaki efekt. W przyszłym tygodniu podłączamy Kolegi auto pod kompa bo ma jeszcze kilka innych problemów. Zobaczymy czy da się również coś zrobić z szybrem.
Opublikowano
ok dzieki, czekam na jakies info i postępy w sprawie ;) ale rozumiem ze takowy zabieg trzymania 40 sekund przycisku nie pozbawi mnie zamknięcia szyberdachu czy takowa mozliwosc tez istnieje? bo jesli mialo by sie porąbac totalne to wolalbym odpuscic ;) ok czekamm na wiesci
Opublikowano
Miałem taki problem niedawno. Rozebrałem podsufitke i i otworzyłem szyber imbusem do końca. Nasmarowałem smarem w sprayu prowadnice i cały mechanizm, a tam gdzie był dobry dostęp nałożyłem troche wiecej noramlnego tawotu. Szyber sam sie zamknął. Otwierając przyciskiem musiałem trochę pomóc imbusem ale za trzecim razem już sie sam otworzył. I na razie chodzi dobrze.
Opublikowano
jsli chcesz uzyskac lepszy dostep do czesci, w ktorej znakduje sie mechanizm szyberdachu to najlepiej zdemontuj obicia przednich slupkow (wystarczy lekko szarpnac i wyjda), oraz odkrec sloneczniki i ich uchwyt.wtedy z tego co pamietam caly przod podsufitki opadnie.tylko uwazaj aby zbynio jej nie wyginac bo moze sie przelamac.