Skocz do zawartości

Problem z niedziałającym sterownikiem ABS brak ASC itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW 525d e39. Od pewnego czasu zaczął mi szwankować ASC i ABS. Z początku zapalał się i gasł na chwilę obecną świeci się non stop. Przy tym nie działa mi prędkościomierz i chwilowe spalanie. Pojechałem do serwisu gdzie podobno została sprawdzona instalacja i czujniki. Wyrok padł na sterownik ABS. Wysłałem do naprawy i wrócił z adnotacją SPRAWNY. NA to w serwisie powiedziano mi ,że to nie jest możliwe i podano inny adres do wysyłki i naprawy sterownika. Zadzwoniłem do 1 serwisu sterownika i zapytałem się jak był sprawdzany. Podobno został podłączony do samochodu i działał bez zarzutu. Na tej podstawie ciężko powiedzieć ,że jest niesprawny. Co o tym myślicie ?
Opublikowano

Jeśli sterownik jest ok to ja bym bardziej przyjrzał się czujnikom ABS na kołach - wystarczy, że gdzieś będzie kostka zabrudzona lub przerwa na kablu i się zaczynają różne cyrki.

Pzdr.

Opublikowano (edytowane)

Witam, ja wymieniłem sterownik. Objawy były takie jak opisujesz. Wysłałem do sprawdzenia/naprawy ( do Redy -p.Lis). Efekt był taki ze straciłem 200 zł + koszty przesyłek. Poniewaz dalej nie działał porawnie odesłałem powtórnie i ...., no i do dziś nie moge sie doczekać zwrotu.W każdym bądź razie nie polecam tego warsztatu.

Kupiłem sterownik i po zamontowaniu podjechałem do fachmana żeby zakodował i już.

Jest bardzo duza rozpiętość cenowa. W czasie kiedy szukałem wachalo sie od 1400 do 3200.

Montaz i demontaż nie przysparza kłopotów, trzeba tylko miec torksy.

Aha, u mnie nie działał tył , po lewej stronie. Czujniki mi sprawdzili , były OK.

Moze Ci się przyda - sterownik regulacji siły hamowania/napędowej, nr. OEM 34526756343, nr.Bosch 1265900001

Edytowane przez bejcman
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi

Okazało się ,że winien był czujnik lewego koła. Całe szczęście jest już OK. W błąd wprowadził komputer który sygnalizował o błędzie prawego czujnika. Po wymianie błąd nie zniknął. Za to lewą stronę pokazywał OK. Wtedy licznik i spalanie były OK. Po czasie przestał działać licznik. Na chwilę obecną po wymianie lewego czujnika wszystko działa OK.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...