Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu e38 bądź a8 (myślę jeszcze o kilku innych, ale to nie jest istotne dla tematu), Pb+LPG, >4.0, wiek >9 lat.

Nikt tutaj nie porusza tematu późniejszej odsprzedaży samochodu.

Jako, że dotychczas zmieniałem auta średnio raz do roku, to zastanawia mnie, czy z późniejszą sprzedażą takiego auta nie będzie problemu?

Chcę kupić auto w dobrym stanie, czyli muszę za nie trochę pieniędzy zapłacić. Chciałbym od razu wiedzieć, czy jest szansa po roku (zakładam, ze auto będzie w równie dobrym stanie) odzyskać ich z 80-90%, czy też raczej muszę zejść do minimalnej ceny z allegro, żeby w ogóle ktokolwiek chciał zadzwonić?

Jakie macie doświadczenia? Zastanawiam się jak jest z popytem na 10+ letnie limuzyny?

Opublikowano

W tej chwili trudno jest sprzedac prawie kazdy samochod, ktory jest w dobrym stanie i w zwiazku z tym ma wyzsza cene niz 'najnizsza rynkowa'. Niestety, w Polsce ciagle wszyscy chca kupic 'tanio i dobrze' i nikt jakos nie moze zrozumiec, dlaczego w Niemczech taki sam samochod jak w Polsce, z podobnym przebiegiem, kosztuje np. o 30% wiecej (nie liczac kosztow sprowadzenia i zarejestrowania). A ze przebieg dziwnym trafem zostal lekko 'podrasowany' w Polsce, to juz drobiazg - przeciez najwazniejsze, zeby byl 10 letni niemiecki diesel z przebiegiem ponizej 200 tys km, no i cena musi byc z pierwszych 10 posortowanych od najmniejszej.

Sprzedaz limuzyny takiej jak E38 z benzynowym silnikiem jest ciezka - trzeba po prostu trafic kogos, kto szuka takiego akurat samochodu.

Montaz instalacji LPG nieco ulatwia sprawe - wiekszosc kupujacych wprawdzie nie zwroci nawet uwagi na to, czy instalacja jest sekwencyjna, czy nie, ale magiczne slowo 'LPG' dziala na nich jak lep.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
mysle ze jesli zakupisz audi a 8 lub bmw 7 e 38, to strata przy sprzedazy po roku uzytkowanie to nawet jakies 25 procent, jesli bedzie to duza pojemnosc np a 8 4,2 czy bmw 7 4,4 - 5,0 w dodatku bez gazu to napewno duzo trudniej znalezc kupca, łatwiej napewno sprzedac 2,8 do 3,5 i jesli jest gaz to jeszcze lepiej,niz wieksze pojemnosci.... i wydaje mi sie ze jesli jest skrzynia manual to tez plus przy sprzedazy oczywiscie to tylko moje zdanie.....
  • Członkowie klubu
Opublikowano

To zależy od wielu czynników - w jakim rejonie mieszkasz i za ile oczywiście kupisz

Jeśli kupisz dobrze - możesz w zasadzie po 1 roku dostać b.podobne pieniądze .

Jeśli jeszcze auto ma wymienione opony a w gratisie dołożą Ci zimówki , felgi , etc - to dodatkowo zyskasz .

A teraz real

Mało znam osób które kiedy wsiadło w E38 pozbywało się go po 1 roku - to po prostu za wygodne i dobre auto ( chyba że ma 1 mln przejechane i zaczyna szwankować )

Pa

Opublikowano
Myślę że szybciej sprzedaz E38 niz A8. Jednak jestem przekonany że jak kupisz utrzymane E38 to się napewno nie będziesz chciał go się pozbyc po roku. To naprawdę bardzo dobry samochód. Pamiętaj tylko że jak LPG to tylko sekwencja. Szukaj M62 one szybko znajduja kupców i całkiem dobrze znosza LPG.
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Właśnie chodzi o to, że na tę chwilę stać mnie na e38, ale nie ukrywam, że docelowo będę chciał się przesiąść do e65/66.

Jak zostanę przy e38 więcej niż dwa lata, to praktycznie nie będzie mi się go opłacało sprzedać (wartość użytkowa będzie wyższa niż rynkowa).

Na razie moje doświadczenie wskazuje na to, że najlepiej mieć auto maks dwa lata. Wtedy wymienione części zdążą się już częściowo zamortyzować, a jednocześnie utrata wartości związana z wiekiem nie będą tak dramatyczna:)