Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

W aucie BMW 318is z 97r zablokowała się stacyjka.

W warsztacie wymontowano z kolumny kierownicy stacyjkę, wkładkę oraz blokadę kierownicy.

Po naprawie czuje że kierownica pracuje dwa razy ciężej niż przed naprawą, oraz coś piszczy gdy kręce kierownicą w lewo lub w prawo.

W poprzednim aucie 318i z 92r za kierownicą był taki ślizgowy potencjometr który podobno poprawiał wspomaganie kierownicy.

W obecnym aucie nie widzę takiego rozwiązania, a chciałem sprawdzić poprawność połączenia przewodów.

Czy warsztat mógł coś zepsuć w kierownicy wyciągając stacyjkę? jeśli tak to którym elementom mam się przyjrzeć ?

Edytowane przez Dr.Om
Opublikowano
Na bank wyjęli lub źle poskładali pierścień zabezpieczający. jak zdejmiesz kiere to pod spodem masz talejke ok 1cm szerokości .Pod nią powinien w zamku siedzieć pierścień.Jak go nie ma to ciągnie cały drążek kolumny w dół i kiera obciera, rozkręć i sprawdź
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Na bank wyjęli lub źle poskładali pierścień zabezpieczający. jak zdejmiesz kiere to pod spodem masz talejke ok 1cm szerokości .Pod nią powinien w zamku siedzieć pierścień.Jak go nie ma to ciągnie cały drążek kolumny w dół i kiera obciera, rozkręć i sprawdź

Czy kolega może wskazać o które elementy chodzi z rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE71&mospid=47426&btnr=32_0909&hg=32&fg=30

Opublikowano

ja powiem cos na temat stacyjki

jesli zepsuje sie stacykja jak tak mialem urwal mi się element w sródku ktory po przekreceniu kluczyka odblokowuje kierownice, w domu? to jeszcze pół biedy. auto było na parkingu 30 km od domu. . pytalem sie po mechanikach czy są wstanie to naprawic, mowią ze tak ale troche roboty jest bo trzeba plomby przecinac kluczyk sie zmieni itd. NIE.

ja zrobilem stacyjke w 20 min.

potrzebna jest tylko druga stacyjka sprawna oczywiscie.

wyciągłem wkładke z kluczykiem nastepnie ten sworzen ktory odpowiedzialny jest za blokade, Jesli mamą sprwaną wkładke to OK

podmieniłem od kupionej stacyjki, zamonotowalem i hula.

nie ma sensu wymieniac calej stacyjki z blokadą. roboty na caly dzien jak to mechanicy mowili.

pisze to bo jakby ktos mial kłopot ze stacyjką to zeby od razu nie wymienial całej kolumny jak to inni doradzają.

]pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.