Skocz do zawartości

320d - hamulce po nagrzaniu slabiutko hamuja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy stary plyn hamulcowy moze byc przyczyna tego ze po przejechaniu paru kil i hamowaniu z wiekszej predkosci jak wciskam pedal hamukca odrazu pojawia sie trzepanie na kierownicy i cala buda mam wracznie ze lata. Dodam ze jak heble sa zimne nie rozgrzene to jest ok. Tarcze i klocki maja moze z 4 tysiace tylko firmy textara. wiec sa jeszcze nowe. a jak na trasie troche sie pohamuje i powyprzedza to pozniej hamowanie z wiekszej predkosci jest bardz oslabe pedal robi sie twardy na kierownica trzebie bardzo mocno. co to moze byc?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego zmień płyn hamulcowy jeśli dawno tego nie robiłeś, zaleca się wymianę płynu co dwa lata, jeśli dawno nie zmieniany traci swoje właściwości i hamulce zachowują się podobnie jak w twoim przypadku, tylko trzepanie napewno nie pochodzi od zużytego płynu tylko albo tarcze znowu masz pokrzywione albo tuleje na wachaczach do wymiany.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
twardy pedał hamulca?? podciśnienie do sprawdzenia.
Opublikowano
  • Autor
no robi sie twardy po czasie jak sie pare razy przyhamuje z wiekszej predkosci w odleglosci krotkiego czasu. TArcze nowe wiec wadpie zeby byly juz pokrzywione ;( Kto mi podpowiedzial zebym zdjol tarcze i doklanie tam oczyscil wszystko bo jest niby opcja ze jak mechanior mi zakladal to ze jakis tam maly pylek moze byc i bedzie trzepalo. Jaki płyn proponujecie? wiem ze dot4, ale jakij firmy zeby byl dobry.
Opublikowano
tu nie chodzi o zanieczyszczenie tylko o nieszczelność układu. Czy przy wymianie tarcz mech zdemontował zaciski z auta [tj odczepił przewody od zacisków]??
Opublikowano
  • Autor
Nie odczepial zaciskow tyko je sobie podwiesil. wiem, mi nie chodzilo o zanieczyszczenie w plynie, tylko pod tarcza ze niby tam moze byc zanieczyszczone i ze moze tarcza sie doszla dokladnie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź czy masz dobre gumy na wahaczach , bo jesli są zerwane to przy hamowaniu może występować bicie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
  • Autor
gumy na wahaczas sa dobre a dalej to samo
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A może faktycznie tarcze się pokrzywiły, być może kiedyś po ostrej jeździe wjechałeś w jakąś kałużę i chlupneło na tarcze jak były gorące i się zwichrowały tez kiedyś tak załatwiłem swoje tarcze, i cały czas kombinowałem co jest przyczyna trzepania a upierałem się że to napewno nie tarcze bo niedawne wymienione a okazało się że to jednak tarcze, jeśli masz nowe to podjedź do zakładu który na samochodzie może przeprowdzić przetoczenie i będziesz miał pewność że z nimi jest ok. Bo jeśli gumy masz dobre i z zawiechą wszystko wporządku to widocznie twoje tarcze się zwichrowały.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
  • Autor
a jest opcja ze to wina zacisku?? jeden mam nowy a drugi nie. Tamten zaczol sie przycinac jakos ze mi uciekal samochod na jedna strone.
Opublikowano
może po prostu zatarł się tłoczek w zacisku i dlatego takie numery.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a jest opcja ze to wina zacisku?? jeden mam nowy a drugi nie. Tamten zaczol sie przycinac jakos ze mi uciekal samochod na jedna strone.

Jest taka opcja jeśli miałeś założone nowe tarcze i zacisk po wymianie klocków przycinał to mógł tarczę przegrzać przez to być może jedna tarcza jest zwichrowana, musiałbyś to sprawdzić gdzieś gdzie przetaczają tarcze i wtedy będziem miał pewne rozeznanie na ten temat.

Opublikowano
  • Autor
ale tarcze zmienilem juz po zmianie zacisku. dobra to przetocze te tarcze i zobacze