Skocz do zawartości

318i Zerwany gwint podczas wymiany pompy wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów nareszcie zabrałem się za wymianę pompy wody w moim E36 M43, niestety podczas wymiany po zalozeniu nowej pompy ukręciłem przez przypadek gwint w bloku od jednej śruby.

Nie wiem co dalej robic narazie pompa trzyma sie na 3 śrubach. Poradźcie jak rozwiązać mój problem, pomoże np taśma teflonowa taka jak do uszczelniania rur?

Opublikowano
Dokładnie Zabawka kosztuje ok 150zł na polskie .Jeżeli poszedł gwint M6 to zestaw do m6 kupujesz.Rozwiercaasz ,gwintujesz na M8 potem wkręcasz tzw sprężynkę i w środku masz znów M6. Jest to rewelacyjny produkt.Ja użyłem go do szpilki w w bloku od 328.Oczywiście jeżeli da radę zawsze możesz zaaplikować śrubę M8
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
M8 czyli co mam poprostu wkrecic M8 jak spasuje wotworze w pompie czy najpierw nagwintowac otwor pod M8 a potem poprostu wkrecic. Pompa teraz trzyma na 3 srubach ale boje sie ze moze po czasie przeciekac bo nie bedzie dokladnie dolegac
Opublikowano (edytowane)

jeżeli teraz jest M6 to trzeba rozwiercić wiertłem 6,4 i nagwintować na M8

ja napisałem jak przerobić na śrubę M8

jeżeli taka nie przejdzie przez ucho pompy to trzeba je rozwiercić

Edytowane przez emir55
Opublikowano
Hmmm podejrzewam ze uszko w pompie wody tez bede musial rozwiercic
Opublikowano
Nie. Dlatego że .Rozwiercasz w bloku. Wkładka ma się wkręcić do końca i ma być płaska względem powierzchni. Poprostu masz rozwiercić na wiertłem 6mm ,potem gwintownik na M8 ,wkręcasz wkładke w postaci sprężynki i w środku znów masz M6 tak jak miałeś wcześniej.Żadna polityka
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Ale wy ciężko myślicie. Przecież DjAquaz napisał że po nagwintowaniu otworu w bloku pod M8 śruba nie będzie chciała przejść przez ucho pompy to można rozwiercić te ucho lub użyć wkładki redukcji wkręcić to w otwór w bloku i zostaje nam dziurka z gwintem pod M6 i składamy wszystko standardowo tą samą śruba M6