Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcę kupić nowe siłowniki klapy tył kombi. Czy ktoś znalazł jakieś zamienniki, czy jestem skazany na oryginały?

Dodam, że chodzi o siłowniki klapy - 1600 N, a nie szyby - 560 N.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są zamienniki.Znajomy zmieniał u siebie zapłacił coś ok 140 zł za komplet(jakieś 1,5 roku temu) i padły po pół roku :shock: .

Póżniej kupił używane za śmieszne pieniądze za komplet 40 czy 50 zł i działają nadal jak należy.Może miał pecha i trafił jakieś kiepskie zamienniki,ale się nie sprawdziły i tylko kasę wydał.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie trzymają siłowniki.Jak je wymontujesz i będziesz próbował otworzyc klape bez nich to zobaczysz jaki to ciężar mają do dźwigania.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
a co moze byc powodem opadajacej tylnej klapy?czy to wina silownikow wlasnie czy czegos innego?praktycznie za kazdym razem po otwarciu nie chce pozostac w gorze...

Jeżeli opada Ci cała klapa, a sama szyba jest w górze, to do wymiany duże siłowniki od klapy - 1600 N.

Jeżeli opada Ci cała klapa, to otwórz szybę, jeżeli ona opada, to do wymiany siłowniki szyby - 560 N.

Opublikowano

witam

przeprowadziłem u siebie wymiene malych siłowników od szyby a te duże wyczyściłem i przesmarowałem... zdecydowanie pomoglo....

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
witam

przeprowadziłem u siebie wymiene malych siłowników od szyby a te duże wyczyściłem i przesmarowałem... zdecydowanie pomoglo....

A jak dokładnie to zrobiłeś? Rozbierałeś całość?

Opublikowano

siłowniki do szyby z allegro - zamienniki nowe.

operacja garaż, odkurzacz, spręż powietrze. szczotka, smar silikonowy,. klucze.

dopasowalem rurke alu do zdjęcia malych silowników. nakładasz na siłownik i podważasz do góry. udało się... trudniej jest je wpiąć tak samo nowy siłownik wciskasz w rurke i celujesz na kulke... przy pomocy latarki np. ... .

procedura jest opisana w angielskiej >sam naprawiam>.

siłowniki duże wyczyściłem bez zdejmowania.po wewnetrznej stronie,,,, od strony klapy wypinałem dalej + powietrze spręż+ odkurzacz. potem smar w sprayu.

sama duża klapa po tym zabiegu sama sie podnosi i nie opada.. nie jest to nówka ale efekt jest zadawalający.

sama szyba dziala perfekt...

przy otwieraniu razem, male silowniki zdecydowanie pomagają klapie sie unieść.

polecam ... przy okazji można zabezpieczyć wiązke kabli u mnie zauważyłem spękania....

tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
siłowniki do szyby z allegro - zamienniki nowe.

operacja garaż, odkurzacz, spręż powietrze. szczotka, smar silikonowy,. klucze.

(ciach)

polecam ... przy okazji można zabezpieczyć wiązke kabli u mnie zauważyłem spękania....

tomek

Dzięki, małe mam wymienione, więc zostały mi tylko duże do posprzątania.