Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum, tak że na wstępie chciałbym wszystkich przywitać.

Mam pytanie, szykuje się po woli do zmiany mojej dotychczasowej E46 na model E60.

Interesuje mnie motor 2.2 (520) w benzynie, co sądzicie o instalacji gazowej do tego silnika ?

Może ktoś z forumowiczów wozi się takim sprzętem i może podzielić się ze mną doświadczeniami.

Dodam tylko że E46 mam w dieslu, nigdy nie miałem styczności z benzyniakami, natomiast brat ma accorda 2.4 (2006) w gazie i chodzi powiedziałbym wręcz zaj****cie dlatego podchodzę dość poważnie do zamiaru kupna e60 i zagazowania jej.

Proszę o Wasze, rady, porady i doświadczenia związane z tematem, a nie filozofowanie że E60+gaz to porażka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Był temat związany z LPG :search: natomiast w skrócie:

Jak masz kupić i gazować E60 to weź większy motor - z serii M54 (bo jak rozumiem takie wchodzą w grę). Większa moc a spalanie zbliżone.

Poza tym OC to chyba będzie ten sam przedział cenowy więc różnica żadna (pow 2L). Wiem że niektórzy koledzy jeżdżą na Landi Renzo Omegas i sobie chwalą. Sam rozpatrywałem kwestię LPG do siebie i powiem ci że jest sporo możliwości ale polecana instalka to właśnie ta co wyżej LR.

Popytaj na forum lpg o ten temat tam koledzy z pewnością udzielą fachowej rady.

Tu zapraszam do lektury

viewtopic.php?f=73&t=143597

viewtopic.php?f=73&t=120163&hilit=+lpg

viewtopic.php?f=73&t=122452&hilit=+lpg

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

dzięki kolego za odpowiedź.

Przyznam że szukałem troche na forum o e60 z lpg, ale nie znalazłem nigdzie informacji na temat silnika który mnie interesuje.

Szczerze powiedziawszy pod uwagę biorę tylko 520 lub 525. Co do 545 to obawiam się kłopotów z późniejszą sprzedażą, bo jakby nie patrzyć na silniczek ponad cztery litry w benzynie to trzeba już trafić amatora, a 2.2l czy 3.0 to jeszcze w miarę chodliwy towar.

Co do mocy, to podejrzewam że 520 by mi wystarczyło, teraz mam E46 318D o mocy 116 km, więc gdybym się z niej przesiadł do E60 o mocy ponad 170 km to różnice bym z pewnością odczuł. E46 to moje pierwsze autko, a nie chcę też na drugi samochód kupić czegoś z moca ponad 300 km z takiego powodu że nie potrzebne mi to:) Jeżdżę głownie w mieście, ale za to bardzo dużo, dziennie spędzam ok 5-6 godzin za kierownicą stąd też pomysł z gazem.

Czy orientuje się ktoś ile może palić 520 z gazikiem w cyklu miejskim ?

Opublikowano

Pisząc o serii silników M54 miałem na myśli:

520i - moc 170 KM

525i - moc 192 KM

530i - moc 231 KM

545i to inna bajka i tego nie polecałem :) jedynie przesłałem link do tematu o LPG w E60.

Jest forum LPG tam doradzą co i jak. Myślę że co do spalania LPG to jak przyjmiesz Pb+20% to będzie OK

Jak dobrze pamiętam user Paździoch ma 520i z LPG - wyszukaj go i napisz do niego

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

tu masz kolego spalanie np. e60 520i w LPG:

http://goo.gl/8BY3Z

ja sam chciałem kupić 530i i nosiłem się z zamiarem wrzucenia LPG, ale nie było ich zbyt dużo na rynku, wiec wybrałem 3.0D.

robiłem różne symulacje Excelowe na ten temat, jak chcesz to mogę przesłać mojego xlsxa:

http://img37.imageshack.us/img37/6337/captureux.jpg

info o spalaniu pobierałem z serwisu autocentrum . pl na tamtą chwilę było ich ok 80 (80% to diesle)

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano
dzięki za konkretną odpowiedź, jeśli będziesz miał chwilkę to podeślij mi swoje obliczenia na emaila [email protected] dzięki z góry :P

wysłałem, miłej lektury :)

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano

dzięki jeszcze raz, zaraz biorę się za analizę :P

A i jeszcze jedno, kiedyś rozmawiałem ze znajomym gazownikiem i powiedział mi że lepiej chodzą manuale na gazie, z automatami podobno częściej występują problemy. Co o tym sądzicie ? Z racji tego że jeżdżę głownie w mieście bardziej pasowałby mi automat, znalazłem już fajne autko, jade oglądać w sobote, jak dobrze pójdzie to będę posiadaczem 523i z 2005 roku w manualu :wink:

Opublikowano
Chyba nie do końca głupoty bo z tego co wiem np. E39 w automacie sprawiało jakieś problemy przy gazie, tylko niektóre instalacje dawały radę.
Opublikowano
Chyba nie do końca głupoty bo z tego co wiem np. E39 w automacie sprawiało jakieś problemy przy gazie, tylko niektóre instalacje dawały radę.

porządny instalator dobierze instalację, która nie będzie sprawiała problemu