Skocz do zawartości

E39 530DA Niepokojące odgłosy dobiegające z komory silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie, dziwne odgłosy (przypominają dźwięki silnika elektrycznego) dobiegają do kabiny z przodu z lewej strony. Z zewnątrz też są słyszalne.

Dźwięk się rozpoczyna po przekręceniu kluczyka na drugą pozycję. Pytanie brzmi : cóż takiego znajduje się w komorze silnika po stronie kierowcy co mogło by powodować takie dźwięki ? (dźwięki bardzo się 'zgłośniły')

Zadaję to pytanie ponieważ auto jest pod opieką mojej dziewczyny, która jest bardzo tym faktem zaniepokojona... a ja będę mógł to sprawdzić dopiero 1 marca kiedy zwrócą mi prawo jazdy :).

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano
Widać pompa progowa już niedomaga :wink:
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Pompę wymieniałem we wrześniu 2009 r. I myślę, że to nie to. Bo dźwięki jej słyszalne są z kierunku w jaki nazywa się się tą pompę. Ale ale może jednak... dzięki za podpowiedź :)
Memento Mori :-)
Opublikowano
W takim razie jest to webasto, sprawdź czy po zgaszeniu auta też słychać ten dźwięk, jeśli tak to webasto na bank :wink:
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Pompę wymieniałem we wrześniu 2009 r. I myślę, że to nie to. Bo dźwięki jej słyszalne są z kierunku w jaki nazywa się się tą pompę. Ale ale może jednak... dzięki za podpowiedź :)

Podstawowe pytanie - czy wymieniłeś na pompę Pierburga / TI Automotive ? Bo jeśli zamontowałeś firmy "Jakiejśtam" to nie dziw się, jeśli się okaże, że pompkę progową masz znów do wymiany.

Co do Webasto to powinien być słyszalny taki lekki gwizd (coś jak odkurzacz) i ewentualnie delikatne cykanie pompki zasilającej Webasto. Ale nie powinny to być dźwięki, które się wybijają na pierwszy plan podczas pracy silnika.

Pzdr.