Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam przekopałem forum i nic podobnego nie znalazłem dlatego postanowiłem napisać. Mam następujący problem. Nie działa mi oświetlenia bagażnika oraz światło wsteczne. Sprawdzałem bezpieczniki ok, żarówki ok, zdjąłem wtyczkę z czujnika przy skrzyni zwarłem styki też nie zaświeciło. Co można zrobić z tym więcej, gdzie szukać usterki? Dodam tylko, że inne światła działają z tyłu. Czy jest jakiś przekaźnik, moduł który odpowiada tylko za te światła?? Dzięki za pomoc.
Opublikowano
zapomnialem napisac o tym, jakis czas temu sprawdzalem te kable, te co wchodza w klape i byly w stanie idealnym, nie wiem tylko czy wtedy dylo wstecze jeszcze, dal pewnosci sprawdze dzis je. A ma ktos moze pomysl co tu jeszcze zrobic?
Opublikowano

a działa Ci światełko podświetlania tablicy rejestracyjnej?

Jeśli tak to wina, może żarówek - nie raz wymiana pomaga na nowe mimo tego, że tamte nie są spalone (w moim przypadku pomogło)

Opublikowano
Podświetlanie tablicy działa,zaraz zmienię te żarówki i zobaczymy,dzięki za pomoc.
Opublikowano
Sprawdzałem ten czujnik,tzn.zwarłem piny na kostce od tego czujnika i światło nie świeci,także wydaje mi się ze czujnik jest dobry
Opublikowano

no to jeszcze możesz szukać po kablach, czy gdzieś się nie przerwały. Lubią być zaśniedziały i pękają dziady :/

nic chyba już w tym temacie Ci nie pomogę. Jak uda Ci się rozwiązać problem. napisz ;)

Opublikowano
Ale w którym miejscu szukać tych kabli? Rozpiąć cale listwy przy progach i tam patrzeć?
Opublikowano

od świateł cofania kable idą z klapy do bagażnika, przez gumowy łącznik i w głąb auta (jak się nie myle) spr. czy któryś Ci się nie przerwał w szczególności w tym "łączniku". W bagażniku wyciągniesz ten plastik nad akumulatorem i osłonę wygłuszającą. Sprawdź napięcie czy dochodzi.

U mnie np. brązowe kabelki to masa :)

Opublikowano
Żarówki zmieniłem nic to nie dało. Patrzyłem napięcie, na prawym układzie go brak, po lewej jest, przeciwmgielne działa. Kable w przelotce nie są przerwane ani nic, wszystkie ok. Gdzie dalej? Ma ktoś jakieś pomysły? Może padł jakiś przekaźnik czy moduł? Pomoże ktoś jeszcze?
Opublikowano
a więc tak od razu chciałem podziękować z pomoc wsze rady okazały się trafne jak zwykle i od razu przeprosić za swoją głupotę. Problem naprawiłem po przez w łożenie bezpiecznika F27, po prostu go nie było, nie przypominam sobie żebym go wyjmował po prostu amba fatima :) jak sprawdzałem probówką bezpieczniki to puste pole ominąłem a nie zauważyłem bo wieczór był, że jest pełne miejsce na bezpiecznik. teraz wszystko działa jak należy :) jeszcze raz dzięki.