Skocz do zawartości

316i napinacz paska PK stuka i rusza się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, panowie potrzebuje pomocy, tak, tak użyłem wyszukiwarki ale za bardzo nie znalazłem odpowiedzi :? , a minowicie posiadam compacta i silnik m43b16, tydzień temu wymieniłem pasek wieloklinowy bo stary strasznie piszczał, i przez pierwsze dni było cichutko (stary pasek miał przejechane ok 15 tys km) a dziś gdy odpaliłem auto coś stukało jak by młotkiem, podniosłem maske do góry na właczonym silniku i zauwarzyłem ze napinacz paska wydawał taki dziwek stukającego młotka i poruszał sie dość gwałtownie jak by ktoś nim mocno szarpał, do tego znowu pasek zaczą popiskiwać po ok 3 minutach wszystko ucichło, czy to oznacza napinacz do wymiany?

prosze o pomoc :(

ps. ile może kosztować taki napinacz??

________

Tytuł poprawiłem. Dostajesz ostrzeżenie za nieprzestrzeganie formatu tytułowania wątków! /mattiss

Opublikowano
witam, mam podobny problem, wymieniłem pasek i obydwie rolki prowadzące na nowe, sprawdziłem alternator(ok). Pasek przez kilka dni nie świszczał po kilku dniach świst powrócił. Mam wyciek oleju z obudowy rozrządu, myślę że jak usunę wyciek i wyczyszczę wszystko sprawa ucichnie:) Dam znać jak efekty... sprawdź czy nie masz czasem zatartych łożysk.
Opublikowano
witam, panowie potrzebuje pomocy, tak, tak użyłem wyszukiwarki ale za bardzo nie znalazłem odpowiedzi :? , a minowicie posiadam compacta i silnik m43b16, tydzień temu wymieniłem pasek wieloklinowy bo stary strasznie piszczał, i przez pierwsze dni było cichutko (stary pasek miał przejechane ok 15 tys km) a dziś gdy odpaliłem auto coś stukało jak by młotkiem, podniosłem maske do góry na właczonym silniku i zauwarzyłem ze napinacz paska wydawał taki dziwek stukającego młotka i poruszał sie dość gwałtownie jak by ktoś nim mocno szarpał, do tego znowu pasek zaczą popiskiwać po ok 3 minutach wszystko ucichło, czy to oznacza napinacz do wymiany?

prosze o pomoc :(

ps. ile może kosztować taki napinacz??

wymień i nie czekaj

pasek piszczy bo napinacz nie jest dokładnie w osi

Opublikowano
witam, mam podobny problem, wymieniłem pasek i obydwie rolki prowadzące na nowe, sprawdziłem alternator(ok). Pasek przez kilka dni nie świszczał po kilku dniach świst powrócił. Mam wyciek oleju z obudowy rozrządu, myślę że jak usunę wyciek i wyczyszczę wszystko sprawa ucichnie:) Dam znać jak efekty... sprawdź czy nie masz czasem zatartych łożysk.
to daj znac czy pomogło :cool2: , ja u siebie wycieku niezauwżylem, rolki też mam nowe, tzn rok temu wymieniałem

wymień i nie czekaj

pasek piszczy bo napinacz nie jest dokładnie w osi

a własnie zauwarzyłem tez ze na tej rolce wyzej jak silnik włączony i jest zimny to pasek troche nie jest dokladnie na rolce jedna krawędz paska nie jest na rolce po tych ok 3min juz nachodzi na rolke :cry2: widzialem ze jest gdzies to opisane na forum. Jutro zamówie ten napinacz i zobacze co i jak.

Dzieki za wasza pomoc :cool2:

Opublikowano
witam ponownie, wymieniłem napinacz na napinacz firmy INA, ale problem stukania jest dalej, po nocy na zimnym silniku dalej napinacz stuka (około 4 razy stuknie i cisza), i przez minute piszczy pasek. Może ma ktos kolejny pomysł dlaczego tak jest?? Obie rolki sprawdzane, luzu nie ma, tak samo alternator i pompa od wspomagania, wycieku oleju tez nie mam. Ostaniao mam problem z rozrusznikiem, nie załapuje za pierwszym razem ale tylko na zimnym silniku, domyślam sie ze to bendyks szwankuje czy jakoś tak.....