Skocz do zawartości

BMW E39 523i: Pomocy świecą się kontrolki ABS, ASC, podusze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jestem nowym na Forum. Wczoraj, 8 stycznia 2011, kupiłem BMW E39 523i z 2000 roku z M-pakietem. Samochód jest super, silnik działa ciho i równo. Jedzie się nim bardzo dobrze bez żadnych objawów niesprawności, chociaż na początku trochę sciągał z jedną stronę przy hamowaniu. Prawdopodobnie trochę poddzerwiałe tarcze hamulcowe, gdyż samochód przed kupnem stał.

Ale są nastepne problemy:

- świecą się kontrolki ABS, ASC, poduszek powietrznych; oczywiście ABS i ASC nie działają;

- nie działa szybkościomierz i wskaźnik ekonomii spalania.

W przyszłym tygodniu planuję podłączyć samochód do komputera.

Byłbym bardzo wdzięcznym, jak byście mogli mi poradzić czy podpowiedzieć, jakich usterek to mogą być objawy (kontrolki i niedziałające wskaźniki) i czy to jest coś poważnego? Jakie mniej więcej koszta napraw?

Z góry serdecznie dziękuję.

P.S. Mam jeszcze takie pytanie: samochód stoi na pięknych kołach 19" z profilem opon 35. Jest to profil trochę za niski dla konfortu jazdy, no i drogi nie są za bardzo dobre. Chcę, więc zmienić opony na profil 40. Czy nie będzie to za dużo dla E39? Jak to może wpłynąć na dokładność pokazywania szybkości? Dziękuję już teraz za każdą dobrą radę.

Opublikowano

ekonomizer,prędkościomierz,ASC,ABS-czujnik abs,poduszki ,pewnie wtyki jeśli długo stał,ale to i tak pod kompa,inaczej nie wykasujesz po zrobieniu-

takie problemy to pikuś

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź i za poradę. Spróbuje sprawdzić wtyczki i czujniki. Jeszcze jest jedna kontrolka, ktora się świeci - żółty trójkąt. Co to może być?
Opublikowano
Chyba tak. Napiszę więcej po podłączeniu do komputera. Aczkolwiek, każda inna rada i odzew na wskazany problem są mile widziani. Jestem początkującym z BMW i więc liczę na pomoc bywalców i znawców tej Marki. Oczywiście wszystkim dziękuję za podpowiedzi.
Opublikowano
zolty trojkad to kontrola trakcji jak swieci caly czas to nie dziala,abs i kontrola trakcji maja ten sam czujnik przy kazdym kole
Opublikowano

Dzięki. Jeżeli nie działa trakcja, to co trzeba robić? Jak to naprawiać? Jak widzę z tematów tego forum, że świecące się kontrolki ABS to raczej czujnik, to co na temat tej trakcji?

Byłbym wdzięczny o jeszcze jakąś podpowiedź o ideę, jak pisałem wyżej, na temat kontrolki poduszek i nie działającego szybkościomierza i ekonomy.

Opublikowano
zazwyczaj jak nie dziala abs to kontrola rownierz bo sa na jednych czujnikach podlaczyc musisz pod komputer i bedzie wiadomo ktory czujnik przy jakim kole,i przy okazji dowiesz sie o innych usterkach bo na oko do niczego nie dojdziesz,przerabialem juz ten temat jak kiedys mialem ten sam samochod co masz teraz
Opublikowano
ASC i ABS są na tych samych czujnikach,a jak nie działa ci ekonomizer i prędkościomierz,to ci podpowiem-lewy tylny czujnik

dokładnie !

i jak go wymienisz lub naprawisz to nie musisz na kompa

ale z poduchą musisz bo bo sama nie zgaśnie a i nie znajdziesz co jest przyczyną świecenia bo może być tylko brak styku na wtyczkach pod fotelami

Opublikowano
podpowiadacie chlopakowi ze nie musi na kompa jak by to kosztowalo fortune po co ma sam cos wymieniac na oko jak i tam musi podlaczyc sie pod ten komputer zeby inne rzeczy zdiagniozowac
Opublikowano
podpowiadacie chlopakowi ze nie musi na kompa jak by to kosztowalo fortune po co ma sam cos wymieniac na oko jak i tam musi podlaczyc sie pod ten komputer zeby inne rzeczy zdiagniozowac

za kompa biorą w serwisie nawet 160zł

oczywiście że dla jednego to żadna kasa ale są ludzie co się z forsą liczą

zrobi jak zechce

ja tylko pisza że ABS/ASR +licznik i ekonomizer to dla mnie godzina roboty i bez kosztów

Opublikowano (edytowane)

wyżej pisałem,że z poduchą musi na kompa,a z czujnikiem to nie zgadywanka,lewy tył daje sygnał do prędkościomierza i ekonomizera

a propos kompa-u mnie diagnoza-->czteropak na dwóch :D ,no ale ja daleko mieszkam

Edytowane przez dirty.73
Opublikowano
tam gdzie ja mieszkam za podlaczenie biora 30 zl,miesiac temu bylem gdzie indziej skasowal 60zl.Drogo u was
Opublikowano
słuchaj,za porządny program,firma płaci od 2000 do 3000pln abonamentu rocznie,więc u ciebie albo ma taki obrót,że go stać,albo słaby program ,no ale zaśmiecamy chłopakowi temat
Opublikowano

w Katowicach w serwisie około 160 zł

w nieautoryzowanych warsztatach takich jak Piórkowski czy Krystian biorą połowa ale po wykryciu przyczyny albo możesz ją sam naprawić albo oni Ci to zrobią i za ponowne podłączenie nic nie płacisz

Opublikowano

Witajcie znowu. Dziękuję wszystkim jeszcze raz za podpowiedzi i pomoc. Skontaktowałem się z gościem u którego kupiłem samochód czy on nie był na komputerze i okazało, się że był i mi przesłał te tutaj usterki:

SILNIK – kody usterek

Kod usterki: 239 OBWÓD ZAPŁONOWY CYL.2

-nieprawidłowy sygnał/działanie!

-brak zapłonu!

ABS Bosch 5.0 20-b – kody usterek

Kod usterki:33 CZUJNIK PRĘDKOŚCI KOŁA LEWEGO PRZEDNIEGO

-niesprawny (facet mówił, że to wymienił)

Kod usterki: 67 NIEOKREŚLONE STRATY SYGNAŁU

-usterka sporadyczna

Kod usterki: 30 CZUJNIK PRĘDKOŚCI KOŁA TYLNEGO LEWEGO

-niesprawny

CZUJNIK PRĘDKOŚCI KOŁA TYLNEGO PRAWEGO

-niesprawny

KOMFORT – kody usterek

Kod usterki: 148 DIODA LED SYSTEMU ALARMOWEGO

-uszkodzona dioda LED, zwarcie do masy lub przerwa w obwodzie!

Kod usterki: 146 ZABEZPIECZENIE ANTYWŁAMANIOWE

-nieprawidłowy sygnał!

Kod usterki: 149 ZABEZPIECZENIE ANTYWŁAMANIOWE

-nieprawidłowa funkcja zabezpieczenia wnętrza pojazdu!

Kod usterki: 245 CAN-BUS PRZESŁANIE 1 Z SYSTEMU ARS

-brak informacji z CAN-BUS!

Kod usterki: 199 CZUJNIK ZAPASU PALIWA

- sygnał nieprawidłowy!

Kod usterki: 244 CAN-BUS

-brak informacji z CAN-BUS!

AIRBAG – kody usterek

Kod usterki: 17 ZASILANIE NAPIĘCIEM

-awaria zasilania napięciem!

Kod usterki: 26 ROZPOZNANIE OBCIĄŻENIA SIEDZENIA PASAŻERA

-nieprawidłowe funkcjonowanie!

Co kto na to? Czy to poważnie?

Opublikowano

kod 26 mata zajęcia fotela pasażera do wymiany (lub można ją obejść)

30 - czujnik z tyłu tak jak pisałem do wymiany

przedni wymienił ale nie wiadomo czy na oryginalny a tylko takie komputer toleruje

239 - najprawdopodobniej cewka do wymiany (pierw sprawdzić stan świec)

Opublikowano

Stawiam na słynny sterownik ABS firmy Bosha.

We wszystkich modelach e39 z lat 1998-2001 nagminne były problemy ze sterownikami ABS wersja 5.7, produkcji Bosha. Bez skutku próbowano nacisk na Bosha, aby uznał tę dolegliwość za wadę fabryczną i przeprowadził akcję serwisową. Uszkodzenie polega na przerywaniu się drucików łączących płytkę elektroniki z pinami biegnącymi do gniazda obudowy, a przyczyna prozaiczna - wysoka temperatura pod maską auta. Co ciekawe w modelach poliftowych od 2001 r., zaczęto stosować inną konstrukcję sterownika i problem zniknął.

Problem by na tyle powszechny, że powstało wiele ogłoszeń osób naprawiających sterownik (koszt nowego ok. 2.500 zł),, gdzie początkowo ceny sięgały koło 1000 zł, a teraz już za nawet 200 zł można dokonać naprawy z gwarancją. Wadliwe sterowniki miały końcówkę numeru katalogowego na 001, ale i te z 002, 004 nie były lepsze.

Poczytaj jeszcze. viewtopic.php?f=72&t=68825&hilit=sterownik

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
Dzięki za ostatnie dwa posty i za konkretny opis. Zapomniałem wcześniej podziękować dajanowi za zdjęcia jego samochodu na różnych rozmiarach felg. Wygląda super, szczególnie na 17".
Opublikowano
Djdolar, jaki masz rozmiar felg i opon na twojej beemce? Wyglądają super. Jak na nich się jeździ po naszych drogach?
Opublikowano
a ja tak celem zasiegnecia opini 3 dni temu zaswiecila mi sie kontrolka hamulcow pewnie koncza sie okladziny zrobilem mmoze z 30 km i zaswiecil mi sie asc i abs oczywiscie przestaly dzialac czy to z powodu konczacych sie okladzin ??

to akurat nie jest powiązane

pewnie przypadek z jakimś z czujników ABS