Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się o dłuższego czasu nad zakupem e38 730i V8 w automacie (wolałbym manual ale ciężko taką trafić)...

Wszystko ładnie pięknie tylko kumple straszą mnie wielkim spalaniem i cenami części...

Interesuje mnie auto z przebiegiem ok. 200tys. km... Jak wiadomo koszty zakupu takiego auta jak się dobrze poszuka nie są zbyt wygórowane...

Boje się tylko ile będzie palić takie cacko i jaki jest koszt instalacji gazowej do niego (oczywiście myślę o sekwencji) [wiem że gaz w BMW to nie to co tygryski lubią najbardziej ale paliwko idzie ciągle w górę L ]? Chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto jeździ czymś takim na co dzień... Jak sprawdza się w eksploatacji i czy ceny części naprawdę są aż tak wysokie?

No i czy ten silnik wystarcza w jakby nie było dość dużej kaście siódemki...

Wielkie pozdro dla wszystkich tych których jedyną prawdziwą i wielką miłością jest ich BMW!!!!

Opublikowano
powinno palić około 15 l. benzyny po mieście.silnik 3 litrowy to jest minimalny do siódemki ale już jeździ.co do instalacji gazowej to tylko sekwencja.do wyboru Prins lub KME.Prins cena ok. 6.5 tys. KME ok. 4.5 tys. na gazie spalanie więcej o około 2 litry. osobiście mam KME w 540i i u mnie sprawuje sie doskonale.absolutnie nie czuję spadku mocy.co do ceny części to włóż to między bajki, sa praktycznie najtańsze na rynku.ceny części do renówki czy peugeota są dwukrotnie droższe i do tego non stop się psują.
czasami się mylę
Opublikowano

Poszukaj na forum - takich pytań już duzo było, włącznie z tym co jest drogie w E38 i na co zwracać uwagę przy kupnie ...

Ceny części jak na E38 są znośne, ale napewno dużo droższe niż np. do E36/E34 itp., a nawet E39.

Zużycie paliwa - zależy gdzie i jak się jeździ - 10-22l/100km, po mieście na LPG raczej ciężko zejść poniżej 15-16l/100km. Ja mam przeciętne zużycie LPG 13-15l/100km - trochę miasta, trochę trasy, na samej trasie - 10-11l/100km, ale trzeba wziąść pod uwagę, że M60 3.0l nieco więcej pali od M62 3.5l - ok. 0.5-1l/100km

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)